Съществуват 7 типа любов. Като каква бихте определили вашата? (I част)

0
249

Всяка от тях се характеризира с нещо специфично

Специалистите разграничиха седем вида любов. Вероятно изгаряте от нетърпение да научите с какво се характеризира всеки вид любов и към кой точно вид бихте могли да отнесете вашата.

любов
Всяка от тях се характеризира с нещо специфично

Със сигурност никой все още не е в състояние да даде точен отговор на въпроса „Какво е любовта?“. Дълги години философи и учени продължават да се борят с този труден въпрос.
През 80-те години на миналия век американският психолог Робърт Стърнберг разработва трикомпонентна теория за любовта, в която са включени емоционална близост, страст и ангажираност.

Той е категоричен, че именно тези три точки, са в основата на силното усещане, което разтърсва всеки поне веднъж в живота. По-късно, основавайки се на теорията си, Стърнберг определя седемте вида любов.

Психолозите са категорични, че всеки един човек преминава през различни видове любови в живота си. Не е изключено връзката ви да не се вписва в нито един от тези видове и да се окаже баланс между 2 от тях.



Ето кои са те и с какво се характеризира всеки един от тях:

№1
Безумно влюбване
Макар едва да се познават в този период от връзката си, двамата партньори изпитват изключително силно привличане един към друг. Макар на този етап да не са наясно дали имат нещо общо помежду си, те все пак остават заедно. Според психолозите с течение на времето това влечение може да се превърне в нещо по-сериозно, но не е задължително. Немалка част от двойките никога не излизат от този тип любов.

№2
Харесване
В тези отношения винаги можете да бъдете себе си. Обикновено в този вид любов хората са обединени от общите си интереси, чувството, че са разбрани и възгледите за живота. Мнозина смятат, че подобна интимност без страст и ангажираност, по-скоро би могла да доведе до приятелство, отколкото до пълноценна любов.

№3
Празна любов
При този вид партньорите държат на половинката си, но въпреки това помежду им няма страст и интимност. Често пъти тези взаимоотношения следват голямата и пламенна любов, а друг път обратно – хората, изпитващи такава обич се променят и добавят страст към чувствата си.

№4
Романтична любов
Неизменни компоненти на този вид любов, са страстта и интимността. Хората в тази двойка се привличат и се чувстват изключително удобно в компанията на партньора си. Те обаче не са готови да предприемат по-сериозна стъпка. Взаимоотношения от този тип често пъти не успяват да достигнат до съвместно съжителство или брак, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.