Не претопляйте тези храни, тъй като стават опасни!

0
290

Не подценявайте тези съвети

На прага сме на един от най-светлите празници – Коледа, а след нея идва и Нова година. За никого не е тайна, че по това време на годината всички залагат на тежка трапеза, отрупана с какви ли не храни.

храни
Не подценявайте тези съвети

Е, предвид предстоящото голямо хапване, е добре да сте наясно с истината за някои храни. Специалистите твърдят, че не е добра идея да ги претопляте, тъй като в такъв случай крият сериозни опасности за здравето ви.

След като веднъж вече са сготвени, претоплянето на тези храни не е желателно. В противен случай те ще образуват вещества, които са опасни за организма ви.

Ето и кои са тези храни, които не подлежат на повторно топлинно третиране:



Месо
Несъмнено месото е една от задължителните храни на Коледната и Новогодишната трапеза. Знаете ли обаче, че то също не трябва да бъде претопляно, тъй като губи голяма част от полезните си вещества. Другият важен момент, с който трябва да сте наясно е, че при повторното подгряване се разграждат белтъците, които се усвояват най-лесно. Истината е, че месото е една от най-трудните за смилане храни. Това означава, че със загубата на ценните белтъци, то се превръща в още по-опасно за организма.

Червено цвекло
Повторното топлинно третиране на тази култура ще я лиши напълно от витамините. Факт е, че в сурово състояние цвеклото е източник на витамини от групата В, както и витамините Р, РР, фолиева киселина и минералите магнезий, калий, йод, манган, сяра, желязо и др. Не на последно място трябва да споменем, че то е солиден източник на фибри.

Яйца
Не е добра идея да подгрявате повторно яйца, които са вече сварени или пък сте ги направили на омлет. Истината е, че това ви действие ще допринесе за появата на токсини и дори канцерогенни вещества. По този начин ще сведете до минимум съдържащите се в тях полезни витамини и микроелементи.

Гъби
Повторното топлинно третиране на гъбите е опасно поради същата причина, както и в случая с месото. Факт е, че те също са източник на белтъци, което означава, че подгряването им ще ги превърне във вредна за здравето ви храна.

Картофи
Специалистите по здравословно хранене твърдят, че когато подгреете повторно картофите, се губи най-важната част от вкуса им и полезните им свойства. Освен това претоплените картофи могат да окажат неблагоприятно влияние на здравето ви. Причината за това е нишестето, на което те са богати. То се смята за полезно, тъй като подпомага отстраняването на холестеролните плаки, полепващи по стените на кръвоносните съдове. При претоплянето скорбялата се разпада, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.