Учени откриха тайната формула за вечна младост

1
256

Още от векове жреци и учени, философи и магьосници са търсели елексирите, даряващи вечна младост, но вече техните знания и опит дадоха резултат

Учени намериха тайната формула за вечна младост. Още от векове жреци и учени, философи и магьосници са търсели елексирите, дараващи вечна младост, но вече техните знания и опит дадоха резултат. За да изпълним това желание на милиони хора от древността до наши дни ще ни помогнат кръглите червеи, които носят името C. Elegans.

Колкото и странно да звучи това, тези създания могат да спрат да остаряват, както и да продължават да гладуват много дълъг период от време, което  увеличава в пъти техния живот. Тази сензационна констатация е направена от елитни учени от Америка, които са цитирани от ВВС и БЛИЦ.

вечна младост
Учени откриха тайната формула за вечна младост

Експертите от университета „Дюк“ са установили, че щом спре притока на храна към клетките на тези кръгли червеи, тези нематоди не умират, а напротив – продължават с движенията си, а клетките им изпадат в уникално състояние, при което те сякаш са изключени от света около тях. Те спират да стареят, но са живи.

В момента, когато червеят получи храна, тези клетки веднага заработват на пълни обороти. За да открият тайната формула за вечна младост учените са използвали еволюционният опит на кръглите червеи и се правят опити да бъде създаден медикамент, с чиято помощ ще се контролират физиологичните процеси у хората, без да се подлагат на гладуване.Нематод - череят за вечна младост
Нематод – череят за вечна младост

Досега опити за откриване на тайната на така желаната вечна младост са били правени с маймуни, мухи и други животни и насекоми. Специалистите са установили, че чрез гладуване животът на тези същества се е увеличавал до 200 пъти. Но до този момент не са разбирали на какво точно се дължи този ефект от гладуването. Затова учените започнали опити с малките кръгли червеи нематодите. Те растат за броени дни, тялото им е от прозрачна тъкан, която се състои едва от няколкостотин клетки. Промените, които настъпват в тях лесно могат да бъдат проследявани с увеличителни микроскопи, посочват експертите.

Любопитен е фактът, че в естествени условия на кръглите червеи често им се налага да гладуват, а после и да преяждат, което дава отражение върху процесите на развитието им. При експериментите с нематодите учените установили, че кръглите червеи крият тайната за вечна младост. При глад техните тела не спират да им осигуряват живот, и то, без да остаряват.

сподели бутон

loading...

1 КОМЕНТАР

  1. БИОРЕГУЛАЦИЯ НА СТАРЕЕНЕТО
    Любомир Т. Пировски1, Никола Л. Пировски2
    1. ДПБ „Д-р Г.Кисьов” гр.Раднево,България
    2.Медицински колеж, Тракийски Университет, гр. Стара Загора,България

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.