Няколко изненадващи приложения на добре познатия кромид лук

0
410

Той е мощно лечебно средство

Малцина са домакините, в чиято кухня не може да бъде видян кромид лук.

кромид лук
Той е мощно лечебно средство

Обикновено той е един от зеленчуците, присъстващи в почти всяка една салата или ястие. В следващите редове обаче ще ви запознаем с непознатите приложения на иначе добре познатият ви кромид лук.

Става въпрос не за добре познатата кулинарна страна на любимия на мнозина кромид лук, а за здравословните му качества. При все, че не всеки обича вкуса на кромид лука, със сигурност всеки е наясно с голяма част от полезните му свойства. В него се съдържат освен много витамини, и много фитоноциди. Именно те са тези, които унищожават микробите.

Често пъти обаче от лука се използват едва 30-40%. Оказва се, че най-полезната част от него, която може да донесе изцеление за редица здравословни проблеми, бива изхвърлена на боклука. Вероятно вече се досещате, че става въпрос за люспите му. Оказва се, че те съдържат много повече микроелементи от самия него.



При все, че рязането на този зеленчук причинява сълзи на почти всяка домакиня, той може да бъде безценен помощник в редица случаи. Вероятно това, което ще научите в следващите редове за иначе добре познатия ви кромид лук, ще ви изненада. Но при всички положения тази информация ще ви е от полза.

Лукът съдържа мощен растителен пигмент, наречен кверцетин. Той спомага за нормализиране на нивата на кръвното налягане и предотвратява запушването на артериите, което води до сериозни последствия.

Обелките от кромид лук съдържат много диетични фибри. Ако ги добавяте към храната със сигурност ще понижите значително риска от появата на редица заболявания. Сред тях са диабет, затлъстяване и рак на дебелото черво.

Неслучайно в народната медицина често пъти се препоръчва да се пие чай от кромид лук. За приготвянето на класическата рецепта е нужно да съберете обелките от 3-4 средни глави кромид лук. Залейте ги с 500 мл. вряла вода и ги оставете да престоят 30 минути.

Лукът служи като болкоуспокояващо средство при различни ухапвания и най-вече от оси. Той може да се използва успешно и за облекчаване на болка в ухото. За целта се прилага компрес от ситно нарязан лук, завит в марля, три пъти на ден.

Този компрес може да се използва и за лечението на циреи, както и на възпаления и различни видове рани. Пресният сок от кромид лук пък лекува успешно ревматични болки, пърхот, косопад и отоци. Не на последно място той е отлично средство при грип и простуда. Достатъчно е просто да разрежете една глава лук наполовина и всяка от половините да сложите в средата на стъпалото от долната му страна и да обуете чорап, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.