На 26 февруари почитаме велик български чудотворец (+видео)

0
11287

Великият чудотворец всеки Божи ден върши чудеса. Въпреки, че не е роден в България, за най-голяма радост на всички българи, неговите мощи се намират в София

На 25 февруари 2016 г. беше извършена канонизацията на Свети Серафим.

Свети Серафим Соболев и Софийски чудотворец
Свети Серафим Соболев и Софийски чудотворец тачим на 26 февруари Сн: Светия синод

Свети Серафим Соболев е руснак, но идва в България, за да обгрижва духовно руските емигранти в София. Той носи името на друг велик християнин – Свети Серафим Саровски чудотворец.

Едно от първите чудеса извършил още, докато бил жив. По време на водосвета на Богоявление, докато ръсил бойните знамена на Царство България, Свети Серафим Соболев наръсил и цар Борис Трети – това действие било спонтанно и извън протокола.

Няколко дни по-късно е направен опит за покушение над цар Борис Трети, докато пътувал с кола из България. Царят останал незасегнат от куршумите.



На своя смъртен одър през 1950 година, Свети Серафим Соболев казал на своите приближени от храма, че ще продължи да им помага и от Царството небесно.

Малко след неговата кончина, вярващите се стичали в криптата на Руската църква, за да се помолят на Свети Серафим, а той сбъдвал техните желания.

Затова до гроба на великия Чудотворец има листове, химикалки и малко ковчеже, в което вярващите пишат и слагат своите просби.

Свети Серафим е особено тачен от студентите в София. Той винаги им помага да се подготвят добре и да си вземат изпитите без проблеми.

Помага на болните да намерят подходящ лекар и лечение.

Особено полезен е при разрешаване на сложни житейски и други проблеми.

Вече в български храмове  има икони с лика на Свети Серафим. Но в немалко от тях има поставени малки дървени сандъчета и листчета с лика на великия чудотворец. Вярващите пишат своите молби, сгъват листчетата и ги пускат в малката урна.

Свети Серафим помага. Не само на 26 февруари.

През 2020 г. се навършват 4 години от канонизацията на архиепископ Серафим Соболев за Софийски чудотворец.

На видеото долу е молебенът от днес в негова чест.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.