Лекар показа нагледно истинското лице на коварния инфаркт

0
260

Понякога той не протича с ясно изразена симптоматика

 

инфаркт
Понякога той не протича с ясно изразена симптоматика

Едва ли има човек, който да не е наясно с факта, че коварният инфаркт често пъти се превръща в причина за смърт.

Лекар от Спешна помощ разкри истинското лице на коварния инфаркт, отнемащ животи всеки ден. Той разкри как изглежда кардиограмата на човек с тежък инфаркт. Снимката бе публикувана в една от специализираните групи в социалната мрежа Фейсбук.

Специалистът пита колегите си за предположения. В коментарите под фотоса всички медици са категорични, че става въпрос за остър миокарден инфаркт.
Според преобладаваща част от тях, случаят е почти неспасяем.

Обикновено инфарктът протича с ясно изразена симптоматика като болка в гръдния кош, пренасяща се към лявото рамо и лявата ръка. В преобладаващата част от случаите тази болка не може да бъде объркана, тъй като е изключително остра. Освен това може да продължи повече от половин час и да е съпроводена със загуба на съзнание, задух, спад в артериалното налягане и забавяне на пулса.



Това са традиционните симптоми, съпровождащи инфаркта, които са добре познати на повечето хора с добра обща култура. Съществува обаче и немалка подгрупа от хора – около 20-30%, при които инфарктът се изразява чрез различни симптоми, а при някои дори изцяло липсват такива. Обикновено към тези 20-30% спадат страдащите от диабет, но истината е, че това може да се случи на всеки.

Сред необичайните симптоми на инфаркт, са задух и/или дискомфорт в гърлото, шията и челюстта или единия от крайниците, както и необяснима умора. Инфарктът може да се предхожда и от киселини в стомаха.

Абсолютно грешно е разбирането, че сърдечният удар трябва да се изразява в болка в лявата част на гръдния кош. Истината е, че това не е остра болка, а по-скоро дискомфорт, който се усеща в центъра на гръдния кош, придружен със стягане или притискане.

В преобладаващата част инфарктите по телевизията биват представени като очевиден факт. Поради тази причина никак не е изненадващо, че по-рядко срещаните симптоми при сърдечен удар често пъти остават незабелязани, а това може да коства нечий живот.

Междувременно специалистите алармират, че синдромът на разбитото сърце може да е също толкова опасен за здравето и живота, колкото и инфарктът
Тежка свада с любовта на живота ви, смърт на любим човек или пък дори победа над любимия ви футболен отбор, могат да ви съсипят.

Всички тези събития, както и още много, които оказват влияние върху емоциите ви, могат да ви доведат до усещане, че сърцето ви се разкъсва. Статистиката сочи, че във Франция ежегодно около 3 хиляди души стават жертва на синдрома на разбитото сърце, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.