Депутатите одобриха наказателна мярка спиране на детските добавки за 1 година

0
331

Депутатите затягат дисциплината относно изплащане на детските добавки. Тази мярка е наказателна не за децата, а за техните родители

детските добавки
При 5 неизвинени отсъствия спират  детските добавки

Наказателната мярка се прилага за децата, които посещават задължителна предучилищна подготовка и училище.

Ако дете посещава предучилищна и има 3 дни неизвинени отсъствия в рамките на 1 месец, детските добавки се спират за 1 година.

Ако ученик натрупа 5 неизвинени отсъствия в рамките на 1 месец, детските добавки се спират за срок от 1 година.

Извиняването на отсъствията става с бележка от лекар, от родител, от треньор от спортен клуб, от музикална школа, от танцов ансамбъл и други.



С такива бележки се извиняват отсъствията не само на болните деца, но и на тези, които са участвали в спортни състезания, в танцови и музикални мероприятия.

Ако учениците не са в състояние да представят подобни бележки, неизвинените отсъствия ще се натрупат и техните родители ще бъдат лишени от детските им добавки.

Днес депутатите направиха тези промени в Комисията по труда и социалната политика.

Промените ще бъдат вписани в Закона за социално подпомагане.

Според депутата от ДПС д-р Хасан Адемов, тези 5 отсъствия са прекалено малко. Той предложи да бъдат вписани 10 неизвинени отсъствия в рамките на 1 месец. Но останалите депутати не приеха неговото предложение.

Целта на строгите мерки е да накара родителите да бъдат много по-взискателни към своите деца и да не допускат те да отсъстват от предучилищната група или от училище без уважителни причини.

На всеки първокласник в неравностойно положение му се полага еднократна помощ. Тя ще бъде изплащана на 2 части. Първата част след като бъде одобрена заповедта за отпускане. Втората част в началото на втория учебен срок.

Ако ученикът прекъсне образованието си, неговите родители няма да получат втората половина от сумата. До сега тази помощ се изплащаше цялата наведнъж.

За учебните 2017/2018 и за 2018/2019 г. еднократната помощ беше в размер на 250 лева. Средномесечният доход на семейството не трябваше да надхвърля 450 лева.

Тази помощ се предоставя без оглед на дохода  за деца, които имат трайни увреждания. Имат само  един жив родител. На децата, настанени в семействата на роднини и близки, или в приемни семейства.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.