Проф. Байкова съветва колко яйца да изядем по Великден без риск за здравето

0
841

Извън религиозния смисъл на Великден, най-голяма емоция ни носят боядисаните яйца и козунаците. Проф. Байкова дава полезни съвети

проф. Байкова яйца
Проф. Байкова казва, че трябва да ядем седмично 7  яйца

Според последните данни на СЗО (Световната здравна организация) не е вредно да се консумират по 7 яйца в рамките на 1 седмица.

Това означава, че правилното им разпределение е по 1 яйце дневно.

Яйцата са изключително полезни. Те съдържат белтъци, полезни мазнини в жълтъка. Желязо, калций, фосфор, магнезий. Но ако се прекали с тях е опасно.

Голямата консумация не е полезна за жлъчката и за черния дроб. Някои хора получават обриви по тялото.Точно на Великден, понеже се чукаме с яйцата, няма как да ядем само по 1 яйце.

Затова проф. Байкова дава следния съвет. През първия ден изяжте не повече от 3 яйца. През втория ден не повече от 2, а през следващите два дни по 1 боядисано яйце.

Така ще се вместите в здравословните норми на СЗО, а в същото време няма да се лишавате от емоцията на чукане с великденски яйца.

Но освен с яйцата, трябва да внимаваме с останалата храна и с напитките на Великден.

Козунаците са другият проблем.

Хапвайте козунак, но не прекалявайте. Те са калорични, защото са приготвени с богата гама от съставки – мас, много яйца, много захар, прясно мляко и други.

На трапезата задължително ще има голямо количество алкохол. Бъдете внимателни с дозите.

Не смесвайте алкохолите, за да не се напиете бързо.

Докато приемате алкохол пийте много вода и яжте зелена салата, за да неутрализирате неговото влияние.

За Великден се поднася предимно агнешко месо. То е по-леко от свинското. Но все пак и с неговото количество трябва да се внимава. Особено хора, които страдат от проблеми с жлъчката и с черния дроб.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.