Ако ви измъчват сърбежи по тялото, е вероятно да страдате от някоя от тези болести

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

При невроза може да имате сърбеж, без каквито и да било органични причини

 

сърбежи

При невроза може да имате сърбеж, без каквито и да било органични причини

Често пъти наличието на сърбежи по тялото бива подценявано.

Истината е, че ако имате сърбежи, този симптом е доста тревожен, тъй като може да е в резултат на различни кожни заболявания. Понякога обаче причините са много по-различни и по никакъв начин не са свързани с кожни инфекции.

В нередки случаи сърбежите са толкова интензивни, че не само причиняват сериозен дискомфорт, а и понижават значително качеството на живот на засегнатия индивид.
Според някои специалисти, сърбежите се понасят сравнително по-трудно от болката, тъй като дразненето е сравнително по-голямо. Поради тази причина те съветват проблемът да не се пренебрегва, особено в случаите, в които симптомите не преминават бързо или пък интензивността на сърбежа се увеличава.

Понякога появата на сърбежи по тялото е сигнал за наличието на даден здравословен проблем. Ето за какви проблеми може да са сигнал сърбежите:Алергия
За разлика от контактния дерматит, алергиите могат да се развият след няколко контакта с алергена или дори с напълно непознат алергичен агент. Нужно е време, докато сърбежът започне да утихва, а в последствие и да изчезне напълно.

Хелминти
Хелминтите представляват глистна инвазия, която е сред най-честите причини за сърбеж. Той може да бъде както локален, така и по цялото тяло заради токсиновите обвивки на паразитите.

Контактен дерматит
Това, което го отличава от останалите сърбежи е, че той се развива стремително още след първия контакт с причинителя. Поради тази причина в нередки случаи човек изпитва сериозни затруднения да си спомни какво точно е станало причина за раздразнението на кожата. Контактният дерматит бива съпроводен от сърбежи, обриви и зачервяване. Заболяването обаче преминава точно толкова бързо, колкото се и появява. Лекува се консервативно.

Невроза
Неврозата представлява наличието на сърбеж, без наличието на каквато и да било органична причина. Това означава, че сърбежът е на нервна почва. Психиката, която се намира в твърде превъзбудено състояние, приема и най-малките дразнители и докосвания по кожата като силен сърбеж. В такива случаи е необходимо да се консултирате със специалист, който да ви назначи съответното лечение. Най-важното в случая е да успокоите нервното напрежение, за да се избавите от неприятните сърбежи.

Жълтеница
Това е болестно състояние, при което кръвта и тъканите съдържат голямо количество билирубин, който циркулира, вместо да се преобразува в черния дроб. Тъй като билирубинът е токсичен, предизвиква дразнене в нервните окончания, а това дразнене на свой ред води до сърбежи по цялото тяло, пише zdrave.to.

loading...

Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар