Ако ви измъчват сърбежи по тялото, е вероятно да страдате от някоя от тези болести

0
800

При невроза може да имате сърбеж, без каквито и да било органични причини

 

сърбежи
При невроза може да имате сърбеж, без каквито и да било органични причини

Често пъти наличието на сърбежи по тялото бива подценявано.

Истината е, че ако имате сърбежи, този симптом е доста тревожен, тъй като може да е в резултат на различни кожни заболявания. Понякога обаче причините са много по-различни и по никакъв начин не са свързани с кожни инфекции.

В нередки случаи сърбежите са толкова интензивни, че не само причиняват сериозен дискомфорт, а и понижават значително качеството на живот на засегнатия индивид.
Според някои специалисти, сърбежите се понасят сравнително по-трудно от болката, тъй като дразненето е сравнително по-голямо. Поради тази причина те съветват проблемът да не се пренебрегва, особено в случаите, в които симптомите не преминават бързо или пък интензивността на сърбежа се увеличава.

Понякога появата на сърбежи по тялото е сигнал за наличието на даден здравословен проблем. Ето за какви проблеми може да са сигнал сърбежите:



Алергия
За разлика от контактния дерматит, алергиите могат да се развият след няколко контакта с алергена или дори с напълно непознат алергичен агент. Нужно е време, докато сърбежът започне да утихва, а в последствие и да изчезне напълно.

Хелминти
Хелминтите представляват глистна инвазия, която е сред най-честите причини за сърбеж. Той може да бъде както локален, така и по цялото тяло заради токсиновите обвивки на паразитите.

Контактен дерматит
Това, което го отличава от останалите сърбежи е, че той се развива стремително още след първия контакт с причинителя. Поради тази причина в нередки случаи човек изпитва сериозни затруднения да си спомни какво точно е станало причина за раздразнението на кожата. Контактният дерматит бива съпроводен от сърбежи, обриви и зачервяване. Заболяването обаче преминава точно толкова бързо, колкото се и появява. Лекува се консервативно.

Невроза
Неврозата представлява наличието на сърбеж, без наличието на каквато и да било органична причина. Това означава, че сърбежът е на нервна почва. Психиката, която се намира в твърде превъзбудено състояние, приема и най-малките дразнители и докосвания по кожата като силен сърбеж. В такива случаи е необходимо да се консултирате със специалист, който да ви назначи съответното лечение. Най-важното в случая е да успокоите нервното напрежение, за да се избавите от неприятните сърбежи.

Жълтеница
Това е болестно състояние, при което кръвта и тъканите съдържат голямо количество билирубин, който циркулира, вместо да се преобразува в черния дроб. Тъй като билирубинът е токсичен, предизвиква дразнене в нервните окончания, а това дразнене на свой ред води до сърбежи по цялото тяло, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.