Топ начини за запазване на пресен чесън през цялата година

0
548

Който и от тях да изберете, няма да сгрешите

 

чесън
Който и от тях да изберете, няма да сгрешите

Ако искате да имате под ръка пресен чесън целогодишно, трябва да сте наясно, че тази задача не е никак трудна.

Разбира се някои от вас веднага ще побързат да кажат, че на пазара може да се намери чесън по всяко време на годината. Да, прави сте, но истината е, че той невинаги е пресен, а и освен това няма начин да знаете как е отгледан и колко често е бил наторяван. Поради всички тези причини, а и не само, е най-добре, ако сами си отгледате чесън в градината и успеете да го съхраните за по-дълго време.

Факт е, че чесънът е един от продуктите, който царува в националната ни кухня. От него могат да се извлекат множество ползи за здравето. Освен това той е една от онези храни, които винаги трябва да са ни на една ръка разстояние. Факт е обаче, че не всеки е наясно как точно трябва да се съхранява чесънът.

Истината е, че съхранението му, е доста деликатна тема. Ако се съхранява в подходящи условия, бихте могли да имате пресен чесън под ръка и до следващия сезон. В противен случай обаче, той ще изгние или пък ще започне да покълва.



Не е никак трудно!

Ето как да съхраните пресен чесън за цяла година:

До голяма степен благоприятните му свойства се дължат на факта, че съдържа в себе си много полезни хранителни вещества. Веднага след покълването му обаче, витаминното му съдържание започва да се понижава. Това означава, че от този момент нататък, той не е толкова полезен, колкото е бил преди това. Обикновено покълването му е в резултат на висока влажност.

Гниенето му пък прави продукта абсолютно неподходящ за употреба. Преди да го приберете в мазето, е нужно да почистите старателно всички глави с петна, кухини, потъмняване и др.

Преди съществуването на хладилници, хората са сплитали чесъна на плитки и така са го съхранявали до следващия сезон, в който могат да изкарат чесън от градината си. Вероятно си спомняте, че у бабите ви са висели такива плитки на тавана или в мазето.

Ако обаче по някаква причина условията не ви позволяват да го съхранявате по този начин, ще ви предложим и друг. Прясно набраният чесън или пък купения от пазара, винаги има корени. При все, че не са твърде видими, именно те са солидната основа, отговорна за растежа на чесъна. Поради тази причина, е добре да изгорите корените посредством клечка кибрит или запалка.

Добър начин за дългосрочно съхранение на чесъна, е и заравянето му в сол, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.