Внимание! Сериозна опасност грози хората от тази кръвна група

1
354

Всяка от тях има своите особености

 

кръвна група
Всяка от тях има своите особености

Всеизвестен факт е, че съществуват четири кръвни групи – 0, А, В и АВ. Всяка една кръвна група има своите специфични особености, с които е добре да сте наясно.

Вероятно сте наясно и с факта, че кръвните групи са се увеличили, благодарение на еволюционното развитие и именно поради тази причина всяка кръвна група се отличава от останалите.

През 1900 г. австрийският лекар Карл Ландщайнер открил, че съществуват три кръвни групи – А, В и 0. Това огромно откритие му донесло и Нобелова награда за постижение в медицината през 1930 година. Няколко години по-късно бива открита и четвъртата кръвна група – АВ.

Най-съществената разлика между различните кръвни групи се дължи на съдържащите се в кръвта антигени. Това е обвивката на червените кръвни телца, която помага на организма да разпознае кои кръвни клетки са ваши и кои са „вражески“.



Поради тази причина, ако на пациент с кръвна група А, му бъде прелята кръв от човек с кръвна група В, организмът му ще отхвърли донорската кръв, защото има разминаване. Освен това съществува и голям риск от съсирване на кръвта, което дори е животозастрашаващо.

Добре е да сте наясно с особеностите на кръвната ви група

Ето какво трябва да знаете за вашата кръвна група:

Съществуват два вида антигени, обграждащи червените кръвни клетки – А и В. Това означава, че ако вие сте кръвна група АВ, организмът ви има и от двата вида антигени.
На хората от нулева кръвна група пък липсват и двата вида антигени. Това означава, че организмът на тези хора може да атакува и двата вида антигени, ако им бъде прелята кръв, която ги съдържа. Именно поради тази причина хората от нулевата група, трябва да приемат кръв само от тази група.

Кръвна група А, е най-старата и всички останали кръвни групи, са в резултат на мутации, които са били необходими за оцеляването на човека. Това означава, че той може да се бори с някои болести от съвремието.

Преди около пет милиона години възникнала и нулевата кръвна група, а по-късно възникнала и В кръвна група. Смята се, че тези мутации са оцелели заради устойчивостта на заболяванията. Учените дори установили, че клетките, които са заразени с малария, не се свързват с две кръвни групи – 0 и В.

На практика означава, че хората от тези кръвни групи, са много по-устойчиви на малария в сравнение с останалите. Това е и причината, поради която редица специалисти определят кръвна група А като най-слабата от всичките и разбира се най-податлива на различни видове заболявания, пише zajenata.bg.

loading...

1 КОМЕНТАР

  1. ….преди 5 милиона години била открита и нулевата кръвна група….?????!!!!!,а кръвна група А едва през 1900 година! Какваглупост!!!!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.