Почитаме Всички светии на 14 юни: Много имена празнуват своя имен ден

0
1007

Още един важен празник честваме на 14 юни. Той е посветен на Всички светии и неговата дата е променлива. Честит Имен Ден!

имен ден
Денят на Всички светии на 14 юни 2020 година. Честит Имен Ден, прекрасни именници!

Първата неделя след великия празник  Петдесетница се нарича Всички светии и е посветена общо на всички светци.

Датата на празника е променлива, защото зависи от Великден.

Светите Отци на Църквата са установили празникът по 3 причини:

1 – Да не забравяме, че след Иисус Христос, Светият Дух изпълни цялата материална действителност с  нетленна духовна светлина.2 – Да не забравяме, че  освен познатите светици и мъченици, има още много герои за вярата, които със своя съвършен живот и саможертва служили смирено и безропотно на Бога.

Те са увенчани от Всевишния  с “венеца на славата”, но за нас живите остават безименни и неизвестни.

3 – Да бъдат упоменати всички светци и мъченици за Христовата вяра заедно, защото техните дела са били насочени в името на истинния Бог, на единната вяра, на  Едната, Света, Съборна и Апостолска Христова Църква и на Светата Троица (Бог Отец, Бог Син и Светият Дух).

Ние, християните, не трябва да забравяме, че Христовата Църква е създадена от Сина Божий Иисус Христос, осветена е от Светия Дух, изстрадана е и е утвърдена от Светите апостоли, от светците и от мъчениците.

Тя просъществува  здраво и категорично през вековете, защото в нейните основи са вградени мъченичеството, подвигът и кръвта на стотици хиляди Христови последователи.

Повелята на Спасителя Иисус Христос е категорична.

Ние не трябва да  пазим своята вяра само за себе си,  а да я изповядваме, за да може Евангелието да се осъществи на практика като универсално Богооткровено учение за всички народи през всички времена.

Най-висока стойност има признаването и изповядването името Христово пред всички неверници, богохулници и богоборци.

Иисус Христос не възвести своето учение на ангелите и на съвършените същества, а на грешните хора.

Синът Божий Христос отлично познава  силата на греха. Затова той  ни учи как да живеем праведно – с вяра в Него, с изповед на името Му пред човеците и смирено спазване на Неговата свята воля.

Не трябва да забравяме, че най-важна е Божията преценка кой човек е бил праведен и заслужава Царството Небесно и кой не. Това не става според нашите човешки разбирания, а според Божествените.

Денят на Всички светци е празник на онези имена, които имат чужд произход – латински, еврейски, гръцки, персийски и друг, но които през годините трайно са използват и от българите. Понеже нямат конкретен светец – покровител, за техен ден е определен именно празникът Всички светии.

Имен ден на 14 юни имен ден празнуват Албена, Аргир, Бела, Бианка;  Виолина, Виргиния, Диана, Жулиета, Клара, Матилда, Мая; Регина, Ромео, Сара, Севда, Силва, Султана.

На 14 юни са Петровите заговезни. От 15 юни започват постите преди празника  Петровден. Те продължават до 29 юни. Тяхната дата също е обвързана с Великден. Колкото по-късно е Великден, толкова по-кратки са Петровите пости. Но тази година ще бъдат 14 дни.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.