Обичате ли слънчогледовите семки? Трябва да сте наясно с тези факти за тях!

0
359

Можете да извлечете много ползи от тях

 

слънчогледовите семки
Можете да извлечете много ползи от тях

Ако и вие сте сред любителите на слънчогледовите семки, то определено трябва да сте наясно с някои факти за тях.

Излишно е да споменаваме, че мнозина намират за неприлично да се чоплят слънчогледови семки, особено на публично място. Освен това според мнозина те са основен причинител на възпалението на апендицита.

При все, че последното твърдение няма нищо общо с действителността, постоянната им консумация крие някои опасности.
Първият сериозен проблем, който може да ви докара чопленето на слънчогледови семки, са повредените зъби.

Непрекъснатото чоплене на семки води до сериозни увреждания на зъбния емайл, а това на свой ред причинява кариес. Освен това слънчогледовите семки не трябва да се консумират от хора, които искат да отслабнат. Истината е, че само в 100 грама от тях се съдържат до 520 калории.



Ако имате здрави зъби и не страдате от наднормено тегло, слънчогледовите семки могат да ви донесат и ползи. В крайна сметка те са сред най-богатите източници на ненаситени мастни киселини, които са натоварени със задачата да намаляват нивото на лошия холестерол в кръвта. Те са тези, които защитават сърцето и кръвоносните съдове.

Не трябва да се пренебрегва и фактът, че слънчогледовите семки съдържат:

Витамин Е
Той предпазва от инфаркт, ранни бръчки, поддържа потентността при мъжете и репродуктивните функции при жените.

Все пак не прекалявайте с консумацията им

Витамин А
Той е необходим за добрия вид на кожата и за остротата на зрението.

Витамини от групата В
При недостиг на някой от тези витамини ще попаднете под ударите на депресия или безсъние, раздразнителност, акне, пърхот и дори мазна коса.

Витамин Д
Всеки човек се нуждае от него, за да може организмът му да абсорбира правилно калция. Този витамин е нужен и за доброто състояние на психиката.

Магнезий
За да е добре координирана работата на нервната система и сърцето, се нуждаете от този минерал. Освен това той спомага укрепването на мускулите и нормализирането на кръвното налягане.

Цинк
Недостигът му води до недобър тен, лошо състояние на косата, чупливи нокти, слаб имунитет и акне.

Добре е да сте наясно и с факта, че слънчогледовите семки ускоряват зарастването на раните и увеличават значително апетита. Това означава, че би било чудесно, ако се консумират от човек, страдащ от безапетитие. В същото време не са добра идея за хората, които имат прекалено голям апетит и съответно страдат от наднормено тегло, както вече споменахме.

Колкото и невероятно да ви звучи, те са балансирана комбинация от протеини, мазнини и въглехидрати. Психолозите ги препоръчват горещо на хора, които изпитват затруднения да спрат да пушат, пише simptomi.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.