Задължително осигурете на тялото си тези хранителни вещества. Ето защо! (II част)

0
414

Без тях организмът ви няма да може да функционира правилно

 

хранителни вещества
Без тях организмът ви няма да може да функционира правилно

В първата част на този материал ви запознахме с част от онези хранителни вещества, които задължително трябва да осигурите на тялото си, ако искате да сте в добро здраве.

Както вече стана ясно, те се делят на две групи – макро- и микронутриенти. В групата на макронутриентите попадат протеините, мазнините и въглехидратите, докато в графата на микронутриентите, са минералите и витамините.

Това са всички онези задължителни хранителни вещества, които трябва да осигурите на вашето тяло, ако искате да функционира правилно:

Ето ги и тях:



Мазнини
Резултатите от последните проучвания сочат, че здравословните мазнини, са в основата на здравословното хранене. Вероятно е излишно да споменаваме отново, че те са от групата на макронутриентите. Именно те са тези, които поддържат голяма част от функциите на тялото като абсорбират витамини и минерали. Те са и тези, които съсирват кръвта и изграждат клетките.

При все, че мазнините са с високо калорийно съдържание, точно тези калории са важен енергиен източник за организма. Препоръчително е те да съставляват между 20 и 35% от дневните калории, идващи от мазнини.

Ако заложите на здравословните мазнини в хранителния ви режим, ще подпомогнете нормализирането на кръвната захар, ще намалите значително риска от появата на сърдечносъдови проблеми и диабет тип 2 и ще подобрите мозъчната функция. Освен това мазнините (но само здравословните такива) притежават и мощни противовъзпалителни свойства, които намаляват значително риска от болестта на Алцхаймер, рак и артрит.

Всички те са от огромно значение

Сред най-известните ненаситени мазнини, са омега-3 мастните киселини, както и омега-6 мастните киселини. Те са от изключителна важност за организма, тъй като осигуряват важни мастни киселини, които организма не е в състояние да произведе самостоятелно.

Т. нар. здравословни мазнини, се съдържат в ядките, семената, рибата, както и в растителните масла като зехтин, ленено масло, масло от авокадо и кокосово масло. Добре е да изхвърлите от менюто си трансмазнините, както и да сведете до минимум употребата на наситени животински мазнини като масло, сирене и червено месо.

Минерали
Те попадат в групата на микронутриентите, но в същото време са от огромна важност за организма, тъй като го поддържат здрав. Минералите са от съществено значение за редица функции в организма като изграждането на здрави кости и зъби, правилна хидратация и регулиране на метаболизма.

Сред най-разпространените минерали, са калцият, желязото и цинкът. Те не само заздравяват костите, а и поддържат нормалното кръвно налягане. Желязото поддържа червените кръвни клетки и образува хормоните, докато цинкът подсилва имунната система и подпомага по-бързото зарастване на раните.

Вода
Водата е от огромна важност за всяка една система от организма. Тя е основната съставка на човешкото тяло. Вероятно ще се изненадате, но 62% от телесното тегло на човека, е вода, пише simptomi.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.