Полезни съвети за справяне с ниското кръвно налягане в летните горещини (II част)

0
779

Плодовете и зеленчуците са изключително богати на минерали

 

кръвно
Плодовете и зеленчуците са изключително богати на минерали

В първата част на този материал ви дадохме няколко полезни съвета за справяне с ниското кръвно налягане в летните горещини.

В следващите редове ще ви разкрием останалите съвети, които ще са ви от голяма полза.

Ето ги и тях:

Свеж въздух
За да предотвратите рязкото спадане на кръвното налягане, е нужно да проветрявате редовно помещенията. Имайте предвид, че задушните помещения провокират спад на кръвното. Освен това е от особена важност по кое време ще проветрите помещението. Ако решите, че трябва да го направите в часовете, в които е най-горещо навън, рискувате да си отворите беля.



Специалистите препоръчват да проветрявате основно сутрин и вечер. Тогава въздухът е по-прохладен и може да ви подейства освежаващо и ободряващо. Веднага, щом се приберете вечер у дома след работа, отворете навсякъде да се проветри. Трябва да знаете, че застоелият въздух също оказва негативно влияние върху ниското кръвно като го понижава още повече.

Летните горещини задълбочават още повече този проблем

Плодове и зеленчуци
Тъй като плодовете и зеленчуците са изключително богати на минерали, спомагат за реинтеграцията на елементите, които губите при обилното изпотяване. Тук е мястото да отбележим, че обилното потене, без оглед на това дали е предизвикано от горещина, стрес или спорт, може да доведе до рязък спад на кръвното налягане.

За никого не е тайна, че при обилно потене се губят течности, а с тях и минерални соли. Това важи с особена сила за калия и магнезия. Те са сред най-важните регулатори на кръвното налягане.

Богати на калий, са пресните и сушените кайсии, черният шоколад, картофите, спанакът, зрелият боб, бананите, тиквите и тиквичките, стафидите и бадемите.
Добър природен източник на магнезий пък са зеленолистните зеленчуци, фъстъците, черният шоколад, бадемите, авокадото, кафявият ориз и овесените трици.

Продължително стоене прав
Дългото стоене прав е абсолютно противопоказно за хората, страдащи от ниско кръвно налягане. Това се дължи на факта, че по този начин затруднявате сериозно венозното връщане на кръвта към сърцето. В такава ситуация е добре да правите малки стъпки напред и назад, за да не стоите на едно място.

Повдигнете краката си
В моментите, в които почувствате колебание на кръвното налягане и в частност понижение, е добре да легнете и да вдигнете краката нависоко. По този начин ще улесните значително връщането на венозната кръв от периферните части на тялото към сърцето.
Това пък на свой ред ще доведе до нормализиране на нивата на кръвното налягане, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.