Добре е да сте наясно с тези важни факти за метаболизма

0
928

Диетичното хранене забавя значително процеса на обмяна на веществата

 

метаболизма
Диетичното хранене забавя значително процеса на обмяна на веществата

Има някои важни факти за метаболизма, с които е добре да сте наясно.

Нека първо да уточним, че под термът метаболизъм означава обмяна на веществата.

Първото, с което трябва да сте наясно е фактът, че метаболизмът е с изключително крехък баланс. Ако не се грижите за поддържането му внимателно и системно, ще си създадете проблеми. Освен това не трябва да пренебрегвате и факта, че върху метаболизма оказва влияние цял комплекс от причини.

При проблеми с метаболизма, натрупването на килограми става много бързо, а борбата със затлъстяването е дълга и неравностойна.
Затова е добре да сте наясно с основните факти за метаболизма, които са от огромна важност. По този начин не само ще се погрижите успешно за добрата си визия, а и ще успеете да съхраните здравето си.



Ето най-важните неща, които трябва да знаете за метаболизма:

Диетичното хранене забавя значително метаболитните процеси
Много хора си мислят, че минавайки на диетично хранене си правят услуга, а то е точно обратното. Общото разбиране е, че ако се намали калорийният прием, това помага на процеса на отслабване. Лъжа! Огромна лъжа!

За да изгорите калориите е нужно да увеличите разхода на енергия. Това означава, че трябва да увеличите значително физическата активност. В никакъв случай обаче не лишавайте организма си от протеини, растителни въглехидрати и полезни мазнини. без тях метаболитните процеси не работят правилно и тялото започва да трупа мазнини, вместо да ги топи.

Някои здравословни проблеми забавят значително обмяната на веществата

Хроничният стрес също забавя метаболизма
Ако се подлагате на непрекъснат стрес, трябва да знаете, че това също пречи на процеса на отслабване. Причината се крие в това, че стресовите хормони надминават допустимата норма и принуждава тялото да мине в защитен режим. Това включва съхраняването на запаси под формата на мазнини, за да има с какво да захранва протичащите процеси. Ако понижите значително нивата на стрес, несъмнено ще ускорите метаболизма.

Здравословните проблеми също се отразяват пагубно на обмяната на веществата
Когато имате сериозен здравословен проблем, борбата с метаболизма става още по-трудна. Ако страдате от диабет, заболявания на щитовидната жлеза или някои ревматични състояния, то трябва да сте наясно, че те забавят сериозно метаболитните процеси.
Ставните заболявания пък затрудняват физическата активност, което отново води до затлъстяване. Не забравяйте, че обмяната на веществата е сложен процес, изискващ сериозни усилия, за да бъде поддържан.

Протеините
Храните, богати на протеини натрупват мускулна маса и по този начин се ускоряват метаболитните процеси. Разграждането на мастната тъкан и оформянето на мускули, е от особена важност за борбата с наднорменото тегло. Няма по-добро от това да оформите мускули на мястото на премахнатите мазнини. Разбира се протеините сами по себе си не могат да свършат цялата тази работа, нужно е и физическа активност, пише simptomi.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.