Невероятно, но факт! На практика тези продукти нямат срок на годност

0
399

Не се притеснявайте да ги консумирате дори и след като срокът на годност, отбелязан върху опаковката им, е изтекъл

 

продукти
Не се притеснявайте да ги консумирате дори и след като срокът на годност, отбелязан върху опаковката им, е изтекъл

При все, че на всеки продукт в магазина, е отбелязан срок на годност, истината е, че някои продукти на практика нямат такъв.

Вероятно често сте чували, че консумацията на продукти с изтекъл срок на годност, може да е опасна. Да, така е, но въпреки това трябва да отбележим, че някои продукти могат да се съхраняват за неопределено време.

Оказва се, че има продукти, които колкото и дълго да стоят, не се влошават и са годни за консумация. В следващите редове ще ви разкрием кои са онези продукти, които на практика нямат срок на годност.

Ето ги и тях:



Соев сос
Дори бутилката със соев сос да е отворена, спокойно може да го използвате поне три години след това. Трябва да знаете, че срокът му на годност варира в зависимост от качеството му, температурата при която го съхранявате и методът му на обработка.

Захар
Без значение дали става дума за бяла, кафява или дори пудра захар, то тя трае дълго време, особено в херметически затворена кутия. Истината е, че захарта не поддържа растежа на бактериите, тъй като се изсушава много лесно.

Сух боб
Съхранението на сушени зърна боб за дълго време несъмнено ще промени външния им вид. Въпреки това, те остават годни за консумация. Сушеният боб, както и други зърнени култури могат да останат годни за консумация до 30 години.

При правилно съхранение нямат срок на годност

Мляко на прах
Прясното мляко ще се развали бързо, но не и млякото на прах, ако се съхранява правилно. В такъв случай, то ще запази хранителната си стойност дълго време след отбелязания върху опаковката срок на годност.

Бял оцет
Белият оцет е от онези продукти, които също не се развалят. Той може да се съхранява дълго време поради високата му киселинност. Все пак е добре да го държите на тъмно и хладно място, и разбира се в оригиналната му опаковка.

Мед
Благодарение на специалния ензим на пчелите, в пчелния мед не могат да виреят бактерии. Това означава, че на практика можете да го съхранявате безсрочно, особено ако е в херметичен контейнер, без контакт с влага и вода.

Археолозите са открили в египетските пирамиди мед, който е на 2.5-3 хиляди години. Най-старият мед пък е на 5 500 години и е открит в Грузия. Колкото и странно да ви звучи, продуктът е годен за консумация от хората.

Сол
Предвид фактът, че солта е минерал, тя може да запази свежестта си за дълго време. Имайте предвид обаче, че йодираната сол не може да се съхранява за по-дълго от година. Истината е, че когато йодът се изпари, солта губи добрите си хранителни качества.

Другите продукти, чиито срок на годност на практика е безкраен, са оризът, кленовият сироп и силният алкохол, пише jenata.blitz.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.