Падна една от тайните на Хеопсовата пирамида!(Ето как са пренасяли многотонните късове)

0
449

Мистерията около градежа на Хеопсовата пирамида продължава

Падна една от тайните на Хеопсовата пирамида

Хеопсовата пирамида е една от най-голямата и най-старата от трите пирамиди, построени в Гиза.

Някога е била най-старото от древните седем чудеса на света, сега е единственият оцелял древен паметник в света, пише „Спутник нюз“.

Спецовете са категорични, че най-голямото предизвикателство си остава да се разгадае как са пренасяни и набавяни от строителите близо 170 000 тона варовикови каменни блокове, с които е съградена Хеопсовата пирамида.

Тези масивни каменни блокове било възможно да се добиват само от едно место-каменните кариери в Тора, пише БГНЕС.“Никоx не знае с категоричност как подобни огромни каменни блокове са били докарани в Гиза, за да бъде издигната подобна мащабна структура.

И то за период по-малък от двадесет и пет години.

Но според нови доказателства Хеопс може би е успял да се справи посредством специално построени лодки и висококвалифицирани моряци“, разказват археолозите.

За това те изтъкват като доказателство едно позабравено или не добре проучено откритие от 1954 година.

В яма в основата на Голямата пирамида египетски екип от учени открива голям брой внимателно разглобени дървени греди. Това откритие тогава не прави впечатление на археолозите.

С напредването на технологиите обаче учените установят, че всъщност гредите са част от разглобен кораб – церемониален плавателен съд, на който Хеопс да плава в отвъдния живот.

С тях древните египтяни са пренасяли хора и товари по река Нил.

Вероятно с подобни плавателни съдове, като открития в основата на Голямата пирамида са пренесени и огромните варовикови блокове за построяването на пирамидата.

Според археолозите Хеопсовата пирамида, в която е разположена гробницата на фараона Хеопс, е издигната за около 20 години.

Построяването й е станало преди около 2500 години преди Христа.

Остава неразгадана друга мистерия-как грамадните камъни са транспортирани по суша и как са ги сглобявали в Гиза.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.