Ето как да събудите орхидеята и да я накарате отново да цъфне (I част)

0
544

Обърнете внимание на осветеността и влажността на въздуха

 

орхидеята
Обърнете внимание на осветеността и влажността на въздуха

Ако поради някаква причина орхидеята ви, е спряла да ви радва с красивите си цветове, не бързайте да се отчайвате. Положението далеч не е толкова тежко, колкото вероятно ви изглежда.

Истина е, че орхидеята се нуждае от повече грижи в сравнение с останалите цветя. Ако не съумеете да й създадете нужните условия, тя много бързо ще клюмне.
Безспорен факт е, че орхидеите са едни от най-красивите цветя в световен мащаб. Когато не цъфти обаче, не е толкова впечатляваща.

Както вече споменахме, за да се радвате постоянно на невероятно красивите цветове на орхидеята, е нужно да й осигурите определени условия. Именно правилната грижа за нея ви гарантира, че ще ви радва с пищен цъфтеж.

Ето как да накарате орхидеята си да цъфти:



Правило № 1 – възрастта
Възрастта е от огромно значение за това дали ще ни радва с красивите си цветове. Имайте предвид, че в зависимост от вида си, те започват да цъфтят между година и половина и три години. Можете да определите възрастта на растението по цветята. Ако има 5-8 листа, то вече може да очаквате да ви зарадва с цветове. Добре е да сте наясно с факта, че ако цъфти по-рано това не е на добро, защото може да умре. Обикновено младото растение не успява да се възстанови след твърде ранен цъфтеж.

Не губете надежда, красивите й цветове ще ви радват не след дълго

Правило № 2 – грижа за корените
Корените на това красиво цвете участват активно в процеса на фотосинтеза. Поради тази причина е нужно да им осигурите достатъчно естествена светлина. Именно поради тази причина орхидеите се засаждат в прозрачни саксии, които трябва да разполагат с достатъчно дренажни отвори. По този начин ще позволите на корените да растат без никакви проблеми. Забравете за саксиите с остри ръбове и гофрирани стени, защото те могат да повредят корените.

Правило № 3 – не местете саксията
Орхидеите не обичат местенето. Всяка промяна на осветлението е стрес за растението, а това може да спре растежа й. ако все пак местенето е неотложно, то се опитайте да осигурите същата осветеност като на старото й място. В случай, че предстои цъфтеж, не я местете!

Правило № 4 – светлината е от огромно значение
Тези растения са изключително взискателни към светлината. Казано с други думи – тя е техният живот. Желателно е орхидеята да не е на сянка през цялото денонощие, както и не трябва да е на преки слънчеви лъчи. Осветеността и влажността на въздуха са основните фактори, които благоприятстват цъфтежа на орхидеята, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.