Неподозирани причини, водещи до косопад (II част)

0
393

Наследствеността също може да е причина за този процес

 

косопад
Наследствеността също може да е причина за този процес

Както вече споменахме в първата част на този материал, редица причини биха могли да доведат до косопад.

При все, че някои от тях са пред очите ви всеки ден, те биват приемани за нещо нормално и дори не предполагате, че именно те могат да са причината за появата на косопад.

В следващите редове ще ви разкрием останалите причини, водещи до косопад:

Недостиг на витамин В
Недостигът на витамин В също може да се превърне в причина за изтъняване на косата и дори за косопад. Тук проблемът отново може да бъде разрешен чрез корекция на менюто.
Първото, което е нужно да направите, е да анализирате диетата си за съдържание на червено месо, морска риба, плодове (без цитруси) и зеленчуци, както и добавки под формата на „добри“ мазнини като авокадо или ядки. В случай, че всичко е наред, можете да добавите към менюто си прием на витамин В. ако ситуацията отново не се подобри, задължително потърсете специалист.



Недостиг на протеини
Другата причина, водеща до косопад, е недостигът на протеини. Ако дневното ви меню е с ниско съдържание на протеин, косата ви може сериозно да забави растежа си. Обикновено косопадът се появява около 2-3 месеца след промяна в начина на хранене. Не пренебрегвайте изтъняването на косата. Това е сигнал, че на масата ви трябва да присъстват по-често протеини под формата на риба, ядки или яйца.

Менопаузата също може да постави началото на неприятния косопад

Наследственост
Разбира се генетичният фактор също не е за пренебрегване, той дори е от решаващо значение, особено що се отнася до плешивостта при мъжете. Ако косата на бащата, дядото или бабата също е започнала да окапва твърде рано, то не е изключено и вие да сте изложени на същия риск.

Прием на хормонални медикаменти
Немалко представителки на нежния пол залагат на приема на перорални контрацептиви, които не само регулират раждаемостта, а и растежа на косата. Хормоналният дисбаланс може да възникне и с настъпването на менопаузата. Механизмът е следният – мъжките хормони на космените фоликули се активират и в резултат на това фоликулите спират възпроизводството си, което води до косопад.

Ако забележите, че след приема на орални контрацептиви върху четката или гребена имате повече коса от обикновено, посетете гинеколога си и обсъдете алтернативни методи за контрацепция.

Емоционален стрес
Развод, смърт на любим човек или пък грижа за тежко болен родител може да отключи процеса на косопад. Всъщност той е породен от емоционалния стрес, на който сте подложени.
Медиците твърдят, че емоционалният стрес не може да бъде основната причина за появата на косопад, но несъмнено засилва процеса.

Сред останалите причини за косопад могат да са анемия, рязката загуба на тегло или напредването на възрастта, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.