България изгуби още един велик талант: Ирина Чмихова си отиде

0
332

Дълбок поклон пред таланта на великата певица Ирина Чмихова! Тя принадлежи към златното поколение български естрадни изпълнители

Ирина Чмихова напусна нашия свят малко преди да навърши 90 години

Младите поколения почти не познават нейното творчество.

Но по-зрелите читатели добре помнят хитовете, които е изпълнила.

Ирина Чмихова твореше, заедно с други велики имена. Маргрет Николова, Христо Кидиков, Паша Христова, Мустафа Чаушев, Петър Чернев.

Част от своя живота талантливата Ирина Чмихова посвещава на своите студенти в Музикалната консерватория. Тя е подготвила за голямата естрада и сцена обичани български изпълнители, които продължават да работят активно. Мими Иванова, Маргарита Хранова, Камелия Тодорова, Нели Рангелова, Мая Нешкова, Михаил Йончев.



Жизненият път на голямата певица започва на 5 април през 1930 г. в Пловдив. Ако съдбата й беше подарила още 2 месеца живот, щеше да отпразнува своя 90-годишен юбилей.

Майката на певицата е българка, а бащата е руснак. Ирина запазва своята бащина фамилия до край. Тя се превръща и в неин творчески разпознаваем псевдоним.

Малко известен факт е, че Ирина Чмихова първо е завършила Театрално майсторство. И е била разпределена да играе в драматичния театър в Димитровград.

Но от малка има прекрасен глас и обожава да пее. Като актриса се явява на конкурс за естрадни изпълнители в София. Музикалният й дебют в зала „България“ се оказва щастлив нов старт. Получава щатна работа в тогавашната Държавна концертна дирекция. В онези години Консерватория не подготвя естрадни изпълнители, а естрадата започва да навлиза в живота на българите.

Талантливата Ирина Чмихова е изпяла шлагери, които днес наричаме хитове, на множество езици. Пяла е на руски, английски, испански, италиански, френски, немски.

Най-известната й песен е „Синьото елече“.

През 1982 г. Ирина Чмихова снима в съвместна продукция на ФРГ и България. Там играе ролята на певица. Шестсерийният сериал   Милионите на Привалов“ се радва на огромен успех.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.