Как да превърнем жилището си в умен дом?

0
256

Как да превърнем жилището си в умен дом?

Концепцията за умен дом вече набира все по-широка популярност, благодарение на развитието на технологиите, а също и на големите предимства, които предоставя на потребителите. Какво представляват системите за домашна автоматизация, какви функции могат да имат и струва ли си като цяло да инвестирате в тях? Отговорите търсим в следващите редове.

Какво представлява домашната автоматизация?

Терминът „домашна автоматизация“ се отнася до автоматизиран и електронен контрол на функции и уреди в дома. С прости думи, това означава, че можете лесно да контролирате комуналните услуги и функции на дома си чрез интернет и/ или по зададен алгоритъм, за да направите живота си по-удобен и сигурен и дори да спестите от плащането на битови сметки.



Как работи домашната автоматизация?

Системата за домашна автоматизация е съвкупност от хардуер, комуникации, електронни интерфейси, които работят за интегриране на ежедневните устройства. Всяко устройство има сензори, свързани по безжичен (WiFi, Zigbee, EnOcean и др.) или жичен начин, така че можете да ги наблюдавате и управлявате от вашия смартфон или таблет, независимо дали сте у дома, или на километри. Това ви позволява да включите осветлението или поливната система, да заключите входната врата, да намалите градусите на климатика, независимо къде се намирате.

Всички системи за домашна автоматизация са изградени от три основни елемента: сензори, контролиращи устройства и изпълнителни механизми (актуатори).

Сензорите могат да наблюдават промените в дневната светлина, температурата, да засичат движение, параметри на въздуха в помещенията, теч на вода и др.  Системата за домашна автоматизация може да сигнализира за настъпили промени, да коригира наблюдавани параметри, според вашите предпочитания и заложения алгоритъм.

Контролиращите устройства събират информация от сензорите, изпълняват обработка на данните, изпращане на съобщения, управляващи действия и др. в зависимост от заложените алгоритми и подадените команди.

С помощта на задвижващите механизми се изпълняват определени действия като отваряне/ затваряне на прозорец, управление на щори и др.

Какви функции предлагат системите за домашна автоматизация?

Системите за домашна автоматизация предлагат разнообразни услуги и функции. Някои от най-често срещаните функции  включват:

  • Мониторинг и управление на качеството на въздуха
  • Контрол на системите за отопление,
  • Управление на вентилация и климатизация.
  • Контрол на достъпа
  • Управление на осветеност и слънцезащита
  • Управление на бойлер и соларна инсталация
  • Следене на аналитични параметри за здравето и поведението на обитателите и техния здравословен статус.
  • Мониторинг на домашни любимци
  • Контрол на параметри в допълнителни помещения—гараж, мазе, басейн и др.

Какви са предимствата на домашната автоматизация?

Целта на системата за домашна автоматизация е да рационализира функционирането на вашия дом. Някои от тези предимства включват:

  • Отдалечен достъп: Наблюдавате и управлявате дома си от мобилни устройства, включително вашия лаптоп, таблет или смартфон.
  • Комфорт: Имате възможност да използвате системата за домашна автоматизация, за да направите дома си по-удобно място за живеене. Програмирайте предварително термостата си с предпочитаните настройки, така че стаите винаги да са с  комфортна температура, настройте интелигентни високоговорители за възпроизвеждане на музика, когато се приберете от работа, или коригирайте осветлението си в зависимост от времето през деня.
  • Качество на въздуха: редица параметри на въздуха имат важно значение за здравето, работоспособността и качеството на съня на хората.
  • Удобство: Програмирайте устройствата да се включват автоматично в определени часове или да имат достъп до техните настройки отдалечено от всяко място с интернет връзка. Когато не се налага да запомните да заключите вратата зад себе си, или да изключите осветлението, можете да насочите вниманието си към по-важни неща.
  • Повишена безопасност: Интелигентните пожароизвестители, монитори за въглероден окис, сензори за налягане и други функции за сигурност на домашната автоматизация могат да ви помогнат да защитите дома си от бедствие.
  • Енергийна ефективност: Автоматизацията на дома ви позволява да бъдете по-внимателни към потреблението на енергия. Например, можете да спестите от сметки за енергия, като намалите продължителността на времето, през което светлините остават включени, или като намалите температурата, когато напускате стая.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.