Драмата на един шампион: Италия се сбогува с великия Джанлуиджи Буфон!

0
701

Джанлуиджи Буфон вече не е в националния отбор на Италия!

Краят на Джанлуиджи Буфон в „Скуадра адзура“ потресе и най-големите му поротивници. Вратарят се сбогува с националния тим след най-големия срам, който целият отбор някога е изживявал.

Джанлуиджи Буфон
Италия винаги ще страда за Джанлуиджи Буфон

Снощи Италия записа може би най-срамната страница в своята футболна история. Четирикратният световен шампион се препъна в Швеция и не успя да се класира на Световното в Русия.

Това се случи за първи път след 60 години. За последно „Скуадрата“ пропусна Мондиал през 1958 г.

Джанлуиджи Буфон, който е капитан на тима от доста години насам, бе обявил своето оттегляне не само от националния отбор, но и от футбола след края на Световното. Сега обаче, след като Италия няма да участва на турнира, неговият славен път за „адзурите“ приключи.

Няма как феновете на италианския футбол да не съжаляват за Джиджи, който се бореше за рекордно за вратар Световно първенство. Досега е бил на пет Мондиала, а за да счупи рекорда, се нуждаеше от шести.



Точно 20 години трая националният път на Буфон. Той изигра първия си мач за Италия през 1997 г., а последния през 2017 г.

Първото Световно, на което Джиджи се подвизава, е това във Франция през 1998 г. Тогава е само на 20 г. и логично е резерва на Джанлука Палиука. Италия стига по четвъртфиналите, където отпада драматично с дузпи от бъдещия шампион Франция.

На следващия Мондиал обаче Буфон вече е значима фигура в отбора. Той вече е играч на шампиона „Ювентус“ и се счита за един от най-добрите вратари в света. Уви, няма шанс и Италия отпада на 1/8-финалите със „златен“ гол от Южна Корея.

Между двете Световни Джанлуиджи Буфон пропуска Европейското, тъй като се контузва още в първия двубой. Заместен е от Франческо Толдо, а „Скуадра адзура“ стига чак до финала.

През 2004 г. Джиджи отново е на Европойско, но отново няма късмет. Италия отпада още в групата, където е и България.

Така се стига до най-големия успех на Буфон в кариерата му. През 2006 г. стражът вдига световната купа, а самият той вече официално е избран за номер едно в света на вратарите.

Две години по-късно Джиджи стига до четвъртфиналите на Евро 2008. Там отпада с дузпи от бъдещия шампион Испания.

Следват две унизителни Световни, между които едно не чак толкова унизително Европейско. На последните два Мондиала Италия отпадна още в групите. На Евро 2012 обаче игра финал, а на Евро 2016 четвъртфинал.

Така, след 5 Световни и 5 Европейски първенства, между които една титла (световна), Италия казва „сбогом“на 39-годишния Джанлуиджи Буфон. Той ще остане в историята като най-великия вратар, заставал под рамката на „Скуадра адзура“.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.