Ново земетресение е регистрирано в България

0
298

Две седмици след последното силно земетресение у нас, трус отново показа, че Земята е жива, сочи справката на  Сеизмологичния център при БАН

Тази нощ около 00:15 часа земетресение с магнитуд от 3,5 по Рихтер е отчетено у нас.  Епицентърът е в района на град Провадия, на 36 км в югозападна посока от Варна.

земетресение
Тази нощ е отчетено земетресение с магнитуд от 3,5 по скалата на Рихтер в Провадия

След първичния трус от 3,5 по скалата на Рихтер, апаратите са засекли още няколко доста по-слаби.  Днешното земетресение не е било усетено, понеже е сравнително леко. Сеизмолозите коментират, че няма място за паника. Обстановката в страната е спокойна.

На 22 февруари 2018 г. беше отчетено земетресение с магнитуд от  4,6 по скалата на Рихтер. Епицентърът е в  Асеновград. Този трус беше усетен на различни места в България. Освен в Асеновград, жителите на София, Перник, Пловдив също отчетливо станали свидетели на разлюляването.

За щастие нямаше нанесени щети или някакви други материални разрушения. Но доста българи бяха изплашени, особено сред живущите в Асеновград. Те разказваха пред камерите на ТВ медии, че усетили силен тътен. Животните се изплашили и реагирали доста бурно. Котките, кучетата, дори домашните кокошки били стресирани от природната стихия.



В България има няколко сеизмични зони. През годините там са ставали силни земетресения. Имало е доста щети и отнети човешки животи. Едно такова земетресение е от 1913 г. в района на Велико Търново. Преди 105 години земята се разтресла. Били са нанесени много сериозни поражения и в Горна Оряховица. Имало е страшно много съборени сгради. Не само домовете на хората  били пострадали, а също училища и църкви.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.