Ужас! Западнонилската треска влезе и в България (пазете се от комарите)

0
585

Вече и у нас има случаи на западнонилска треска!

Досега възприемахме комарите просто като насекоми, които ни дразнят, оставяйки по тялото ни неприятни пъпки, които ни сърбят. Вече обаче е друго, защото в България се появи западнонилска треска.

западнонилска треска
Западнонилска треска вече в България

Тя се разпространява именно чрез ухапване от комар. Разбира се, не всеки комар е носител на заразата, но няма как да се разбере кои от гадинките са заразени и кои – не.

Вирусът в Европа тръгна от Италия, където взе десетки жертви. След това се разпространи в Сърбия, където също има смъртни случаи от заразата. Сега вече е и у нас.

До този момент има регистрирани два случая на западнонилска треска в България. Единият е в Пловдив, а другият в Бургас.



И двамата заразени са успели да се преборят с вируса, но много тежко. Жената в Пловдив дори е развила възпаление на мозъка, но състоянието й се подобрява.

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев твърди, че от треската може да се умре само ако заразеният има някаква хронична болест или е възрастен. Вероятността от големи усложнения, според него, е едва 1%.

Най-лошото е, че заразата няма кой знае какви симптоми. При 80% от хората вирусът протича без никакви оплаквания и съответно заразеният не се разболява. При едва 20% има оплаквания, но те наподобяват тези на грип – отпадналост, гадене, висока температура.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.