Мравките –тайнствени и неразгадани! (Факти, които ще ви побъркат)

0
449

Мравките крият много неразгадани тайни

Мравките са едни от най-организираните същества на планетата, но все още са тайнствени и неразгадани за учените и човечеството. Те са тайнствени и неразгадани и до днес. От десетилетия специалистите не могат да разберат, защо част от тях никога не излизат от мравуняка и не вършат никаква работа.

Поразително е не само това, а и друго. Учени от Америка установили, че мравка, която се сблъска с непредвидена ситуация, остава за дълго на едно място. Тя не излъчва феромони, за да я последват нейните посестрими и да й помогнат в заплетения случай. Това доказва, че тези микроскопични създания осъзнават, че сами не могат да се справят със заплетената ситуация. И затова търсят помощ от своите посестрими, които винаги се отзовават на тяхната „молба“.

Мравките са едни от най-странните същества на прланетата
Мравките са едни от най-странните същества на планетата

За разлика от много други животни и насекоми на планетата, мравките нямат нищо против да похапват и така наречените вредни храни. Те прибират в мравуняка си частици от чипс, пържени картофки, хамбургери и други.Но въпреки това не им действат, малките същества не се разболяват.

Мъжките мравки имат хромозоми, само наследени от майката. Докато женските индивиди имат два вида генетичен материал- от кралицата майка и от бащата.
Те си правят специални тоалетни в мравуняците. Намират се в най-отдалечените кътчета, далеч от кралицата. В тези помещения те събират отпадъци от жизнената си дейност, които след това изнасят навън.



Интересен факт е, че мравките могат да усещат несигурност, колебание, тревожност. Ако разберат, че се разболяват, най-вече от нападението на гъбички, те започват да се хранят само с растения, които съдържат свободни радикали. И така се излекуват.

Мравките отброяват крачките си, за да се върнат в мравуняка. Учените установили, че мъниците правят еднакви по размер крачки, независимо дали краката им са изкуствено скъсени.Някои видове от тях, като например мравките-амазонки, които са само женски индивиди. Те се размножават чрез клониране.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.