Изключете тези риби от менюто си, защото крият сериозна опасност

0
1355

Не пренебрегвайте предупрежденията

 

риби
Не пренебрегвайте предупрежденията

Вероятно много пъти сте чували съветите на специалисти по хранене, които препоръчват консумацията на различни видове риба поне веднъж седмично.

За съжаление обаче се оказва, че някои от масовите риби, които се предлагат в търговската мрежа, не са от най-полезните. Дори и здравословен на пръв поглед продукт като рибата може да се окаже вреден за вашето здраве.

В следващите редове ще ви разкрием черния списък на онези видове риба, които могат да бъдат опасни за здравето ви и поради тази причина е добре да избягвате да консумирате.

Ето кои са опасните за здравето риби:



Скумрия
На пръв поглед тази риба е абсолютно безобидна, но само на пръв. Тя се предлага пушена, осолена или пък сурова, но за съжаление далеч не е здравословна. Тази хищна риба трупа в себе си живак, който може да е изключително опасен за здравето ви. Той се съдържа в големи количества в замърсена от промишлени зони морска вода. Ако скумрията ви е любима риба, то е препоръчително да не я консумирате повече от веднъж месечно.

Тилапия
Тя е ценна заради високото съдържание на смилаеми нискокалорични протеини и полиненаситени мастни киселини. Приготвя се лесно, а и има много рецепти с нея. Оказва се обаче, че тилапията е от онези риби, които са противопоказни за мнозина.

Подхождайте отговорно към избора на риба за трапезата ви

Наред със здравословните мазнини, съдържащи се в нея, тя изобилства и от вредни съставки. Именно поради този факт тя е сред забранените храни за хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания. В допълнение трябва да отбележим, че тази риба е всеядна и в месото й лесно могат да се натрупат всякакви токсини, които, както знаете, са опасни за човешкото тяло.

Пангасиус
Това е поредният вид риба, който се препоръчва да не присъства редовно в менюто ви. Пангасиусът е лидерът на токсичните риби, тъй като в него се съдържа най-много живак. Това е и една от причините, поради които не се препоръчва за консумация от бременни жени, деца, както. Възрастните мъже, които страдат от хранително отравяне, трябва да сведат консумацията й до 100 грама месечно.

Морски костур
Тази риба е рядкост в търговската мрежа. Недобросъвестните продавачи често заменят морския костур с по-евтини видове риба като например пангасиус или лаврак. Тази риба също е известна с високото съдържание на живак в месото й. Поради тази причина е препоръчително да ограничите употребата й. Това се отнася дори и за възрастни индивиди.

Сред останалите видове риба, опасни за здравето, са змиорката, акулата, рибата меч, както и синята риба тон. Добре е да не пренебрегвате тези предупреждения, ако не искате да си създадете проблеми, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.