Истина или лъжа са тези твърдения за грипа и настинката?

0
431

Бъдете особено внимателни с приема на някои медикаменти

 

настинка
Бъдете особено внимателни с приема на някои медикаменти

Навън вече застудя и е въпрос на време да попаднем в плен на грипа или настинката.

Колкото и да се опитваме да стоим далеч от кашлящите хора в автобуса или пък от колежката на съседното бюро, която упорито подсмърча, то няма спасение.

Специалистите посочват, че през есенно-зимния сезон всеки човек страда поне по 2-3 пъти от инфекция на горните дихателни пътища.
В следващите редове ще развенчаем заедно митовете за грипа и настинката, в които почти всички упорито продължаваме да вярваме.

Ето ги и тях:



Настинката може да прерасне в грип
Истината е, че това няма как да се случи, тъй като причинители на грипа и настинката, са различни вируси. Така или иначе обаче много хора бъркат симптомите им, особено в началото. Много е важно да запомните, че при настинка, НЕ се повишава температура.

Настинката може да се лекува с антибиотици
Не забравяйте, че антибиотиците не се борят с вирусите, а с бактериалните инфекции. В този ред на мисли приемът на антибиотик по време на настинка не само, че няма да подобри състоянието ви, а дори напротив – ще го влоши.

Настинката отминава сама, а не се лекува
Ако лекувате настинката, ще сте в неин плен в продължение на около три дни. Ако ли не обаче, тя може да продължи и до 30 дни. В случай, че дишате трудно, задължително потърсете лекарска помощ.

Ще ни мине по-бързо, ако не се залежаваме
Никак не са малко хората, които вярват, че ако продължат да работят, вместо да се отпуснат, ще им мине много по-бързо. Е, тук е моментът да ви разочароваме, че грешите, при това много. Факт е, че по този начин не правите нищо друго, освен да забавите оздравителния процес. Най-добре би било да си останете за ден-два вкъщи.

Не вярвайте наивно на всички твърдения на околните

Трябва само да лежим в леглото
Напротив! Веднага, щом температурата и по-тежките оплаквания от грипа преминат, е добре да започнете с лека физическа активност като кратка разходка навън например. По този начин ще стимулирате обменните процеси и ще подпомогнете организма да се справи по-бързо с вируса. Разбира се това не означава, че трябва да изпадате в другата крайност.

Студеният въздух причинява настинки
Можете да настинете само в случай, че имате контакт с вирус. Това далеч не зависи от факта дали сте с шапка и ръкавици или не, така че не обвинявайте климата.

Ако излезете с мокра коса в студа ще настинете
Истината е, че по този начин ще отслабите имунната ви система и ще станете по-податливи на вирусите.

Можете да настинете само веднъж на сезон
Добрата новина е, че вирусите рядко повтарят, но това далеч не означава, че не можете да попаднете в плен на друг вирус.

Медикаменти
Не забравяйте, че каквито и медикаменти да приемате, не можете да оздравеете за ден. Тук е важно да споменем, че трябва да се отнасяте изключително внимателно към парацетамола, тъй като е изключително опасен за черния дроб.

Трябва да се върнете към нормалния ритъм на живот едва, след като симптомите отминат
Истината е, че често пъти хремата продължава около месец. Това далеч не означава, че трябва да се изолирате и да я чакате да отмине. Просто продължете с нормалната си рутина, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.