Тази древна рецепта ще даде пълен рестарт на организма ви

0
1078

Дори нямате представа какъв вълшебен еликсир е този вкусен плод

 

рестарт
Дори нямате представа какъв вълшебен еликсир е този вкусен плод

В следващите редове ще ви припомним една позабравена древна рецепта, която дава пълен рестарт на организма.

В основата на тази рецепта е един вкусен и обичан от мнозина плод – смокинята. Този плод е почитан още от древността заради невероятния си вкус и завидните лечебни качества. Вероятно и вие сте сред хората, които пазят в килера си по някое и друго бурканче сладко от смокини за специални поводи.

Едва ли ще се изненадате, че смокинята е полезна не само в прясно състояние, а и изсушена. Дори много специалисти твърдят, че изсушена, смокинята е много по-полезна, отколкото прясна. Най-подходящи са плодовете със светложълт цвят. Това, което малцина знаят е фактът, че в процеса на сушене количеството на захари нараства с между 50 и 70%, а това на белтъчините – с 3 до 6%.

За сравнение трябва да посочим, че в прясно състояние смокините съдържат едва 15-20% захари и 1% белтъчини. Естествените захари се усвояват в пъти по-лесно от организма.



Ето няколко важни ползи, които можете да извлечете от смокините:

– В изсушените смокини се съдържа солидно количество съединителна тъкан. Това означава, че те биха могли да ви заситят за доста по-дълго време в сравнение с други плодове, а и освен това подобряват значително работата на стомашно-чревния тракт.
– Изсушените смокини са способни да увеличат многократно енергията, която организмът произвежда. Освен това този вкусен плод подобрява значително настроението, умствената дейност и работоспособността.

Те са истинска бомба, която носи редица ползи

– Не трябва да се пренебрегва и фактът, че смокините увеличават съществено антиоксидантната активност на кръвната плазма, а веществото рутин спомага за по-активното усвояване на витамин С от организма и укрепва стените на капилярите.
– Този вкусен плод е богат на редица полезни вещества като калий, желязо, магнезий, калций, както и на витамини от групата В. Високото съдържание на пектин в смокините пък повишава тяхната активност по отношение на заздравяването на съединителната тъкан, особено в случаи на травми на костите и ставите.
– Не на последно място по значимост трябва да се отбележи, че смокините са отлично слабително средство.
– Ежедневната им употреба намалява значително риска от появата на сърдечносъдови заболявания.
– Подпомагат храносмилателния процес, отслабването и извеждането на токсините от тялото.

За да си приготвите тази старинна рецепта, която ще даде рестарт на организма ви, са ви нужни: 20 сушени смокини и зехтин.

Разрежете наполовина всяка смокиня и подредете плодовете в буркан. След това ги залейте със зехтин, който трябва да е 1 см. над нивото на смокините. Оставете така приготвената смес в хладилника за 40 дни.

След като мине това време, всеки ден вземайте по половин смокиня и 1 ч.л. от зехтина, с който ги заляхте. Няма да е лошо, ако провеждате такова лечение 2-3 пъти в годината, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.