Сензационна находка от Древен Египет разбуди духовете на световните учени

0
531

Учените продължават да се изумяват от Древен Египет. От начина на живот, от вярванията и от ритуалите на хората в онези времена

Древен Египет зарадва света с нова загадка. Учените са във възторг и умуват нейния смисъл

Археолози разкриват нова подробност от съкровищата на Тутанкамон.

Възкачил се на трона в детска възраст, загинал твърде млад, но съдбата предопределила на цар Тут световна слава.

В неговата гробница са открити най-големите и пищни съкровища от Древен Египет.

През лятото на 2019 г. специална изложба беше организирана в Бургас в сградата на операта. Хиляди българи я посетиха. Не беше малък броят на чужденците, почиващи на Черно море,  дошли да се докоснат от египетската древност.



Няма детайл, който да не е впечатляващ от вещите на най-младия фараон. Дори и неговият дървен манекен, върху който шивачите от Древен Египет са кроили дрехите на момчето – цар.

Сред изложените предмети беше и камата на цар Тут, изработена от материал с извънземен произход. Уникалните бижута, декориран с емайл и с полускъпоценни камъни.

Саркофазите. Владетелският трон, на който е изобразен с неговата съпруга и полусестра. Народите, над които древната империя е властвала са показани върху стъпенката на трона. Това били хора от Африка и от Азия.

Последната новина от Египет е друга находка от гробницата. Намерени са две мумии на малки деца. Те били поставени в гробницата. Направеният ДНК анализ показал, че са дъщери на цар Тут. А посредством премахване на ленените обвивки се виждат и техните малки запазени телца.

Защо са били поставени там? Това всъщност е загадката, която археолозите от Египет, Англия, САЩ и от други държави се опитват да разгадаят.

Първоначалните разсъждения на археолозите са в посока, че те имали важна роля в погребалната церемония и в задгробния живот на младия фараон Тутанкамон.

Не пропускайте и видеото долу.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.