За нищо на света не претопляйте тези храни

0
374

Ако допускате тази грешка, трябва да знаете, че крие сериозни рискове

 

храни
Ако допускате тази грешка, трябва да знаете, че крие сериозни рискове

Специалисти по здравословно хранене алармират за нищо на света да не претопляте тези храни.

Оказва се, че претоплянето на някои храни води до образуването на канцерогенни вещества в тях, което пък на свой ред води до появата на онкологични заболявания.
Ако не желаете да се озовете в списъка на хората, попаднали под ударите на онкологичните болести, е добре да обърнете внимание на съветите на специалистите по отношение на някои храни.

Доц. Дарина Найденова, която е диетолог във Варна алармира, че хората дори не предполагат колко опасно е да претоплят храни като ориз и картофи.
От думите й става ясно, че безобидният на пръв поглед навик да използваме микровълновата фурна, тъй като с нея нещата се случват значително по-бързо, може да доведе до изключително неблагоприятни последици за организма.

Това, което прави опасно претоплянето на храни като ориз и картофи е фактът, че оризът и картофите са склонни при продължително загряване да образуват опасни вещества в тях. Същото важи и за месото и месните произведения.



Става въпрос за т.нар. канцерогени, които могат да провокират наличие на някои онкологични заболявания, особено при наличието на някои други рискови фактори.
Всичко това идва да рече, че никак не е безобидно да претопляте нито едното, нито другото, още повече, ако става въпрос за многократно претопляне, категорична е доц. Дарина Найденова.

Вероятно и вие сте сред хората, които често допускат тази грешка

Тя не може да си обясни защо хората са склонни да си приготвят твърде големи количества храна, които несъмнено им се налага да претоплят след това.
Факт е, че до известна степен това разтоварва и без това натовареното и доста забързаното ежедневие на съвременния човек, който има твърде натоварен график и не може да си позволи да готви всеки ден. Въпросът тук обаче е на каква цена?!

Ако наистина не можете да си позволите да готвите всеки ден и често пъти ви се налага да консумирате претоплени храни, то поне се опитайте да спазите едно правило – претоплете само порцията, която ще приемете на едно хранене.

В заключение доц. Дарина Найденова посочва, че ако може да даде съвет той ще е, че в тези студени зимни дни може да си позволите да съхранявате храната малко по-дълго време. Тя обаче бърза да уточни, че това далеч не означава, че трябва да топлите огромни количества храна. Претопляйте само толкова, колкото ще можете да консумирате на едно хранене. Другата храна оставете на терасата на студено или пък я приберете в хладилника.

Специалистът по хранене подчертава, че напоследък се наблюдава и друга обезпокоителна тенденция. Тя е, че съвременните хора не страдат от липса на калории, а то липса на витамини. Причина за това е еднотипното хранене, на което се подлагат, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.