Д-р Йорданов обяснява кои симптоми алармират за наличие на болести на кръвта

0
870

Д-р Александър Йорданов е специалист в Клиниката по хематология и онкология при УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Той говори за различните болести на кръвта

Д-р Йорданов говори за болестите на кръвта

Д-р Йорданов гостува в предаването „Пулс“ на Канал 3. Разговорът на водещата Гергана Добрева със специалиста хематолог е изключително важен.

Д-р Александър Йорданов коментира, че през последните години ръстът на заболяванията на кръвта се увеличават.

Една от причините е продължителността на живота. Благодарение на лечението пациентите с онкохематологични заболявания успяват да доживеят и до дълбока старост.

Заболяванията на кръвта се разделят на доброкачествени и на злокачествени.



За щастие доброкачествените се проявяват много по-често от злокачествените.

От злокачествените заболявания най-често се срещат лимфомите и хроничните левкемии.

Понякога злокачествените хематологични заболявания могат да имитират други заболявания, обяснява д-р Йорданов. Затова биват откривани по-късно. Това са вирусна или бактериална инфекция.

Тези инфекции предизвикват умора и отпадналост. Такива неразположения трябва да отшумят в рамките на 1 до 2 седмици. Ако това не се случи, задължително трябва да бъде потърсена лекарска помощ.

Умората се дължи за получената анемия следствие наличието на онкофактор в кръвта. А хората отдават тази умора на сезона – пролет, есен. Анемичният синдром се установява от кръвната картина на пациента.

Друг важен симптом са увеличените лимфни възли, които не преминават след 2 до 3 месеца. Те се лекуват посредством антибиотична терапия.

Уголемяването на далака често пъти е свързано с наличие на хематологично заболяване. Далакът е кръвотворен орган и е чувствителен на такъв тип болести.

Кръвната картина е показателна. Ако пациентът страда от рак на кръвта, има отклонения в нормите на неговите бели, червени кръвни телца и тромбоцитите.

Хемоглобинът е по-нисък от нормата 120 за жените и 130 за мъжете. Ако хемоглобинът е под 100 или под 70, това налага спешна хоспитализиця, за да бъде открита причината за тази ниска норма.

Белите кръвни телца (левкоцитите) са повишени, при това няколко пъти над нормата при левкемия.

Ако белите кръвни телца бъдат понижени, става дума за понижен имунитет. Той също може да стои в основата на бъдещо заболяване на кръвта.

Жените в детеродна възраст са заплашени от загуба на желязо, заради месечния им цикъл (когато е обилен). Ако тази тенденция се задържи, тогава може да се появи анемичен синдром.

По отношение на злокачествените заболявания, от тях страдат повече хората в напредване на възрастта. С изключение на Ходжкиновите лимфоми, които засягат млади хора от 15 до 25-годишна възраст.

Още изключително интересни, важни и полезни факти ще научите от видеото долу.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.