МЗ: Грипната епидемия важи за цялата страна

0
663

Министърът на здравеопазването днес подписа заповед. В нея се казва, че грипната епидемия започва от 6 до 11 март

Грипната епидемия е обявена за цялата страна днес

Грипната епидемия обхваща няколко важни сектора.

Учениците и студентите няма да ходят на занятия. Свижданията в болниците няма да се позволяват.

Преустановяват се плановите операции, които търпят отлагане. Профилактични прегледи, женски консултации и имунизации няма да бъдат извършвани.

Забраняват се масови обществени мероприятия – спортни, културни, развлекателни.



Децата в детските градини няма да посещават заведенията ако така преценят техните родители. Детските градини ще продължат да работят. Но всяко дете ще бъде проверявано всяка сутрин още на входа. Ако има съмнение за здравословен проблем, ще бъде връщано обратно.

Помещенията в детските градини и ясли трябва да бъдат стриктно и редовно дезинфекцирани с подходящи препарати.

Министърът на здравеопазването е възложил на служба РЗИ да уведоми по места всички областни управители и кметове за наложените мерки.

Съобщенията са разпратени до директорите на болниците и медицинските центрове. До началниците на инспекторатите по образование. Те от своя страна трябва да уведомят директорите на учебните заведения.

Да се надяваме, че грипната ваканция от петък (06 март) до сряда (11 март) ще бъде достатъчна да се преодолеят всички проблеми и животът да започне да тече нормално.

Държавните органи продължават да следят стриктно рискови хора за коронавирус.

Според последната информация на Дарик, двама българи в Австралия са имали контакт със заразен с коронавирус.

Австралийските власти са изпратили съобщение до своите български колеги. Българите летели със заразения в един самолет от Доха до Сидни. Здравният инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че единият от българите е пристигнал у нас. Той е мъж, който е минал преглед и са му взети проби за изследване. Към момента се чувства добре.

Другият българин е момиче. То останало в чужбина. Нашите власти нямат информация какво е нейното здравословно състояние.

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски каза днес, че предстоят да излязат резултатите от 83 проби в различни градове от страната.

Във ВМА са хоспитализирани 6 човека. Пробите на трима от тях трябва да излязат в най-скоро време и ако са отрицателни, ще бъдат изписани.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.