Кралица Елизабет Втора отпразнува РД, 3 дни след празника на своя съпруг

0
246

Британската кралица Елизабет Втора чества своя държавен рожден ден всяка втора събота от месец юни

Кралица Елизабет Втора отбеляза своя държавен РД със скромен парад в замъка Уиндзор

Тази традиция е спазвана от британските монарси няколко века назад във времето.

Елизабет Втора е родена на 21 април. Тогава празнува в тесен семеен кръг с деца, внуци, правнуци и братовчеди.

Държавният рожден ден се провежда по традиция в Лондон. Първо има военен парад, а след него цялото кралско семейство се събира на големия балкон в Бъкингамския дворец. Оттам наблюдават празничния полет на Британските ВВС. Пушекът на самолетите изтребители е цветен – бял, розов и син. Като цветовете на британския флаг.

Държавният рожден ден на кралица Елизабет Втора е начин британците и гостите на Лондон да видят на живо монархът.Кралското семейство пътува с каляски от Бъкингамския дворец през булевард Мол до плац, на който се провежда военният парад.

Около Бъкингамския дворец и от двете страни на Мол има струпани хиляди любопитни да зърнат кралицата и нейното семейство.

А след военния парад около двореца се събират всички, за да наблюдават самолетите както и да зърнат отново кралското семейство.

По случай рождения ден на кралицата гърмят с  военни топове. Такива са наредени около замъка Тауър и извън Лондон.

Който е имал възможност да бъде в Лондон по време на рождения ден на кралица Елизабет Втора, че това е невероятно интересно преживяване.

Освен кралското семейство, всички се наслаждават на огромното количество расови коне. Военни в красиви униформи сноват нагоре надолу. За реда се грижат британските полицаи с високите шапки, каквито няма никъде на друго място по света.

И когато времето на този ден в Лондон е топло и слънчево, празникът е изключително завладяващ.

Убедете се сами от видеото долу от 2018 г.

Но тази година заради коронавируса ситуацията беше различна.

Кралица Елизабет Втора се намира в замъка Уиндзор. Там е изолирана с нейния съпруг принц Филип. Той навърши 99 години на 10 юни.

Традицията беше спазена. Кралицата присъства на мини военен парад. Без коне и без оръдия. Само военни в червени униформи дефилираха по зелената морава в замъка.

Но такова беше положението и у нас по случай 6 май.

Във Военния университет във Велико Търново беше организиран военен парад. Във Варна ВМС направиха демонстрации на кораби. На авиобазата имаше авио демонстрации.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.