Чудото на българския Осмарски пелин се дължи на 30-те билки в него

0
382

Едно от най-големите съкровища на България са нейните билки. Българските билки притежават много повече лечебни свойства от същите набрани в чужбина

Българският Осмарски пелин е лековит, защото в него са добавени 30 билки

Причината се крие в почвата, в климата и в слънцето.

Билки купуваме от билковите аптеки за отвари. Или сами си берете сред природата и си ги сушите. А през зимата си правите домашни чайове.

В България се предлага пелин. Това е напитка, приготвена на основата на бяло и на червено вино. Тя е обогатена с билки и затова се превръща в елексир на здравето.

Старите хора казват, че Осмарският пелин започнал да се произвежда още през 19-ти век. Жител на село Осмар, общ. Шумен пръв започнал да смесва вино и билки. Но за съжаление никой не знае неговото име.



Той завещал своето умение на местните хора.

Днес в Осмар има изба за производство на бели и червени вина, както и на пелин. Тя носи името Винарска изба „Осмар„.

Бялото или червено вино е обогатено от 30 билки. Собствениците на избата пазят в тайна повечето от тях. Но разкриват, че освен сухите треви прибавят ябълки и дюли. По този начин вкусът става дълбок и красив.

Плодовете, билките и гроздето престояват в бъчвите 45 дни. След този период пелинът е готов за консумация.

Заради билките пелинът става изключително полезен на здравето. Червеният пелин се препоръчва при ниско кръвно и при анемия – малокръвие. Докато белият е отличен антиоксидант.

Благодарение на експорта, български Осмарски пелин се предлага и в чужбина. Чужденците го харесват и оценяват неговите ползи за здравето.

Ако вие в домашни условия не можете да си приготвите сами пелин, възползвайте от вкуса и полезността на готовия Осмарски пелин.

За него не трябва да се сещаме само на Еньовден, койтое обявен за празник на билките, а през цялата година. Особено през зимата.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.