Случаят с Джил Прайс – загадка за световната медицина

0
301

На 14-годишна възраст американката Джил Прайс неочаквано се превръща в един от най-загадъчните случаи в модерната медицина

Именно от онзи момент тя започва да запомня абсолютно всичко, случило се в живота ѝ в шокиращи детайли, а впоследствие спомените ѝ изненадващо се появяват под влияние на някакви външни стимули – аромати, звуци, думи.

Историята на уникалния за световната медицина феномен започва през 1980 година, след като Джил се премества да живее с родителите си в Лос Анджелис и изненадващо открива у себе си способността да запомня всичко до най-малкия възможен детайл, като например какво е било менюто ѝ в точно определен ден, с кого се е срещнала и какво точно са си казали, какво по-важно събитие се е случило на конкретна дата.

медицина
На 14-годишна възраст американката Джил Прайс неочаквано се превръща в един от най-загадъчните случаи в модерната медицина

Едва през 2000 година Джил най-после решава да потърси някаква професионална помощ от конвенционалната медицина, обръщайки се за целта към проф. Джеймс Макгаф от Центъра за невробиология и изучаване на паметта. Медикът остава поразен от изключителните ѝ способности, но всички опити да намери обяснение на този феномен се провалят. Случаят е толкова уникален за съвременната медицина, че се налага дори да бъде измислен и нов термин за него –  хиопертимезен синдром.



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.