Току що: Първите ваксини от „Астра Зенека“ пристигнаха в България

0
61

В 19:00 часа тази вечер пристигнаха в България първите 28 800 дози ваксина от „Астра Зенека“ против COVID-19

Преди малко пристигнаха ваксините от „Астра Зенека“

Първата процедура по тяхното приемане след обработване на документите е ваксините да бъдат прибрани за правилно съхранение.  За целта е използвана хладилната камера на фирмата „БулБио“.

Пред всички ТВ медии извънреден брифинг даде Богдан Кирилов – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. И проф. Красимир Гигов – председател на Националния ваксинационен щаб.

В понеделник ще има заседание на Националния ваксинационния щаб. На него ще бъде взето решение как ще бъдат разпределени новите ваксини. Самото разпределение  стартира в началото на новата седмица.

Ваксината от „Астра Зенека“ дава по-голяма гъвкавост. Затова втората доза от нея ще се прилага в по-широк интервал. Но засега ще бъдат поставени и двете ваксини.



През следващата седмица се очакват още 17 550 дози от ваксината на „Пфайзер“. А към средата на следващата седмицата у нас трябва да пристигнат и още 6000 дози от „Модерна“.  Тази информация съобщи Богдан Кирилов – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Богдан Кирилов допуска, че и в бъдеще е възможно да има промяна в графика на доставката на ваксини. Фармацевтичното производство на ваксините е изключително контролирано. Преди да достигнат до пазара, те минават през различни анализи. По тази причина е възможно и в бъдеще да се очаква забавяне или пък промяна в графика на различните планирани доставки.

През следващите дни ще бъдат дадени указания дали ваксината на „Астра Зенека“ ще се прилага за лицата над 65-годишна възраст.

Здравните власти у нас искат да имат цялата възможна информация от всички европейски държави и от страните извън Европа, в които тя се прилага.

Проф. Красимир Гигов коментира, че „Астра Зенека“ е  втората по вид ваксина за  образуване на антитела. Според професора тази ваксина ще бъде най-масово използваната у нас. Нейното съхранение се извършва при изключително добри условия, обяви председателят на Националния ваксинационен щаб.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.