ЧИД! Почитаме обичан светец-лечител

0
440

Честит имен ден на всички, които почитат паметта на големия светец-лечител, който е избавил от душевни и телесни страдания много вярващи!

Свети Пантелеймон е роден през 3 век в Никомидия. Неговият баща се казвал Евстрогий и бил сенатор.

Тогава той все още не бил кръстен като християнин и се казвал  Пантолеон, което означава „Лъв във всяко начинание“.

Майката на Свети Пантелеймон била християнка, но починала рано и с възпитанието на момчето се заел неговият баща-езичник.

светец-лечител
Свети Пантелеймон с ореол над главата лекува болен пациент

Онова, на което майката-християнка научила своя син било забравено и Свети Пантелеймон започнал да се кланя на езическите идоли.



Минали години, младият Пантолеон се запознал с Ермолай, който бил християнин. Именно той върнал обратно съзнанието на младежа към истинския Бог и към християнството.

Ермолай научил Свети Пантелеймон на различни молитви, които трябвало да произнася по няколко пъти дневно.

Един ден, докато вървял по улицата, Свети Пантелеймон видял на пътя дете, което било нахапано от змия, а самата змия все още стояла близо до детското телце.

В първия момент Свети Пантелеймон се уплашил, но скоро си върнал смелостта и започнал да повтаря молитва, с която призовал Христос да му помогне. Точно в момента, в който свършил молитвата, Свети Пентелеймон станал свидетел на първото в своя живот чудо – детето станало, а змията умряла.

По този начин Господ показал на Свети Пантелеймон, че вярата върши чудеса и че той е постъпил правилно като отново се върнал към християнството.

След тази случка младият Пантолеон приел своето Свето кръщение и християнското име Пантелеймон, което означава  „Всемилостив“.

После Свети Пантелеймон  учил за лекар.

Той лекувал не само със знанията, които усвоил от най-добрите лекари по онова време, но и с помощта на Иисус Христос.

Прочул се със своята отдаденост към пациентите и страдащите, много хора постоянно търсели Свети Пантелеймон.

Един ден пристигнал сляп човек. Неговите придружители разказали, че обиколили всички лекари в околността, но никой не успял да го избави от слепотата. Слепият бил богат и казал, че ако Свети Пантелеймон му върне зрението, ще му даде голямо богатство.

Свети Пантелеймон отвърнал, че ще го излекува с помощта на истинския Бог, а богатството заръчал да раздаде на бедните. Славата на кадърния лекар се разнесла още повече.

Естествено, Свети Пантелеймон си създал и много врагове, които започнали да му завиждат за кадърността и уважението на околните. Завистниците започнали да търсят начини как да опозорят Свети Пантелеймон.

Те отишли при императора и му казали, че младият лекар постоянно ходи в затвора и лекува заточените християни.

Вбесен, императорът повикал Свети Пантелеймон. Предложил му да се поклони на идолите. Той отказал и бил хвърлен на лъвове, които да го разкъсат публично.

Свети Пантелеймон успял да укроти лъвовете и те не го убили.  Тогава заявил, че Господ е велик.

Свети Климент Охридски
Свети Климент Охридски

Императорът Максимиан побеснял още повече. Заповядал да обезглавят Свети Пантелеймон.

Когато присъдата била извършена, вместо кръв, от тялото му започнало да тече  мляко. Това станало на 27 юли през 305 година.

Благочестиви християни погребали тялото на мъченика и написали неговото житие.

Свети Седмочисленици
Свети Седмочисленици

Манастирът Свети Пантелеймон на Атон е един от най-големите, красивите и духовни средища на обичания светец-лечител. Там се съхраняват и част от мощите на Свети Пантелеймон. Снимки разгледайте ТУК.

До Велико Търново също има манастир на името на големия светец-лечител. Научете за него ТУК. 

На 27 юли почитаме успението на Свети Климент, наречен Охридски и останалите ученици на Светите братя Кирил и Методий, известни като Свети Седмочисленици. За тях прочетете ТУК.

Най-популярната личност в нашата история с името Клементина е княгинята от Третото българско царство, майка на цар Фердинанд.

Имен ден на 27 юли празнуват Пантелей, Пантелеймон, Пантелея,  Добри,  Добрин, Добрина, Добринка, Добромира, Добромир,  Климент, Климентин, Климо, Климентина, Клементина!

Понеже Свети Пантелеймон бил изтъкнал лекар,  лекари и акушерки го приемат за свой духовен покровител.

Честит празник на всички, които празнуват!

Днес вървете на църква, за да се поклоните на големия светец-лечител Пантелеймон и да му се помолите за здраве, защото той доказано много помага.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.