Черни кутии ще отчитат лекарските грешки (ВИДЕО)

0
280

Една уникална новина от света на медицината, която е сътворена от български медик. Черни кутии  ще отчитат лекарските грешки

Проф. д-р Теодор Грънчаров е хирург в Канада, който оперира в клиниката „Св. арх. Михаил“ (St. Michael’s Hospital) в гр. Торонто, писаха в Digital Journal.

Целта на медицинските черни кутии е да проследява как протича една операция и да записва данните, за да може при възникнали проблеми или съмнителна смърт на пациентите да бъде използвана информацията от нея като доказателство.

черни кутии
Черни кутии ще отчитат лекарските грешки

Като доказателство ще послужи при съдебен процес, когато близките на пациентите обвиняват медиците, че не са реагирали адекватно, докато са правили дадена операция, причинила трайни увреждания или смърт на техните роднини.

Информацията от медицинските черни кутии ще позволи да бъде подобрен начинът, по който се правят операции, защото за пример ще бъдат предлагани най-добрите практики, които са отчетени чрез тази модерна апаратура.



Освен за самите операции, черните кутии ще индикират данни за използваните софтуерни инструменти.

Информацията от черните кутии ще бъде изключително полезна за млади специалисти, за студенти и за преквалификация на персонала, защото ще дава възможно най-нагледна информация.

От bTV се свързаха по скайп с проф. д-р Теодор Грънчаров, който каза, че все още това е един чисто научен проект.

черни кутии
Изобретателят на черните кутии проф. Теодор Грънчаров

Към момента има извършени операции на пациенти, които са регистрирани и чрез черните кутии, но за цел е било искано предварително позволение от болните.

През месец октомври т.г. проф. д-р Теодор Грънчаров  ще презентира своята разработка на конгрес на медиците в България.

Информацията в черните кутии ще може да бъде съхранявана дълго време, но ще може да бъде изтривана 30 дена по-късно, ако в този период не е имало налични проблеми или съмнения.

Поставени в самолетите, всички черни кутии регистрират как е протекъл един полет и ако се случи нещастие горе във въздуха, чрез тях истината излиза наяве.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.