Честит велик празник на 21 септември!

0
215

След великия празник Кръстовден

Честит велик празник на 21 септември!, Сн: ФБ

На 14 септември празнуваме един от най-великите празници – Кръстовден.

Една седмица по-късно честваме Отдание на Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен.

През изминалите седем дни в храмовете е бил изложен Светият кръст за поклонение.

Ако в храма има частица от Светия кръст, той се излага. Ако там не разполагат с такава светиня, излагат дървен, метален или сребърен кръст.



Вярващите Му се покланят и се молят за спасение.

Отново отдаваме почит към Светия Кръст Господен, защото той е символът на християнското изкупление на греховете и предстоящото Спасение.

Самият кръст, на който е бил разпнат Господ Иисус Христос е намерен от Света Елена. Това става на 14 септември. А мястото е Голгота.

Синът на Света Елена получава видение в небето. Един кръст, с който му се казва, че ще победи многочислената армия на езичниците.

Свети император Константин накарал своите воини да извезат кръста на бойните знамена и така наистина успели с малка по численост армия да разгромят многочислената армия на варварина Максентий.

Има още един повод за почитане на Светия кръст Господен. Това е Връщането на животворящия Кръст от персийския плен.

През 614 г. персийският цар Хозрой воювал с Византийската империя. Превзел Йерусалим. Успял да разруши църквите във вечния град и отмъкнал в Персия всички скъпоценности, които открил в храмовете. Сред  задигнатите светини бил и Животворящият Господен Кръст.

Войната продължила доста дълго. Византийският император Ираклий победил Хозрой, който бил пленен и убит. Неговият наследник сключил мир с Ираклий. Поел ангажимент да върне всички пленници и онези богатства, които неговият баща задигнал от Йерусалим. Сред тях най-голямата Светиня бил Христовият кръст. Още подробности ще научите ТУК.

На 21 септември почитаме още паметта на Свети апостол Кодрат, заедно с паметта на Светите епископи Исакий и Мелетий.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.