България се сдоби с нов православен храм: Честита духовна радост!

0
603

Честито на всички вярващи!

Духовно щастие огря жителите на град Шумен.

Красивият град вече се огласява от камбаните и на църквата  „Свети Райко Шуменски“.

С новата духовна придобивка, храмовете в Шумен вече са три. Най-новата църква е построена 160 години след предишната, уточниха от shum.bg.

„Свети Райко Шуменски“ е най-новият храм в град Шумен: Честито!, сн: ФБ

Свети Райко е български мъченик за Христовата вяра. Той е роден в град Шумен.



Идеята за изграждане на храм на името на шуменския мъченик се заражда преди години. През 2006 г. е определен терен за изграждането на нов православен храм. Самото място е осветено от Негово Високопреосвещенство  митрополитът на Варненска и Великопреславска епархия Кирил.

Но самото изграждане на църквата започва с полагане на основния камък през 2018 г. Камъкът е положен от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

През 2008 г. ОбС – Шумен отпуска 30 000 лева за новата църква. Благодарение  даренията на миряните и на активисти на ГЕРБ, днес храмът е реалност. Сградата е проектирана от арх. Огнян Гърбев. Строителните работи са извършени от „КрасБиВал“, писаха от shum.bg.

Освещаването извърши Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, заедно с други свещеници от града.

Вън и вътре новият храм радва окото и душата. Красивите златни кубета отразяват слънчевите лъчи. Изпълнените със символика и красота иконостас, икони и трон вътре в храма ни потапят във величието на Божествения свят.

Не пропускайте видеото долу, за да разгледате новия храм на Шумен и да се насладите на неговата красота.

Екипът на topactualno.com честити най-новата духовна придобивка на всички жители и гости на град Шумен! Пожелаваме да бъдат реализирани много сватби и кръщенета в него! Свети Райко Шуменски за закриля града, да измоли здраве и благоденствие за всички негови жители!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.