Внимание! Адски жеги и жълт код съпътстват почивния ден

0
477

Особено внимание за вашето здраве трябва да проявите през почивния неделен ден, защото предстоят адски жеги и жарко слънце

Синоптиците ни предупреждават, че живакът ще скочи до 38 градуса.

Дори и на сянка горещината ще се усеща, затова е важно така да планирате вашия неделен ден, че в най-горещите часове от 10 до 17 часа да бъдете на сянка и прохлада вкъщи или някъде сред природата, където има гъста гора, прохлада и където няма опасност за вашето здраве.

Тези горещини не се отнасят само за градовете като Сандански, Пловдив, Велико Търново, Плевен  и Видин, където по принцип живакът скача много през летните месеци, а за цели 21 области от нашата страна.

Тези области са Видин, Враца,  Монтана,  Плевен, Ловеч,  Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Шумен,  Разград, Силистра,   Стара Загора,  Сливен, Пазарджик,  Пловдив,  Кюстендил,  Благоевград,  Ямбол, Хасково, Кърджали.



jegi
Пазете вашето здраве в неделните жеги!

Казано по друг начин, малко по-поносими температурите ще бъдат в областите Добрич, Варна и Бургас, София и Софийска област,  Перник и Смолян.

По родното Черноморие максималните температури ще достигнат до 30 градуса, но жега няма да се усеща, защото морският бриз ще повява и ще носи морска прохлада.

Освен, че трябва да бъдете на сянка и в прохладни помещения, трябва да пиете много течности, за да не получите топлинен удар.

Топлинен удар се появява, когато водният резерв на човек бъде изразходен.

Слънчев удар имате, когато сте на пряк слънчев огрев и главата, заедно с тялото се претоплят.

За да поддържате вашето тяло хидратирано, трябва да пиете вода с лимон, защото киселината утолява жаждата по-добре от чистата вода. Ако нямате лимон, сложете малко лимонтозу в чашата с вода или в шишето, от което пиете.

Пийте айран. Добавете му малко сол, защото от горещината тялото се поти обилно, а солта задържа водата в организма.

За хора с ниско кръвно солта в айрана помага то да не пада, а леко да се повиши.

Не забравяйте, че климатиците крият косвена и пряка опасност за вашето здраве.

Пряката опасност е свързана с простуда или настинка.

Косвената опасност е свързана с голямата амплитуда в температурите в помещенията и превозните средства, и горещината вън. Най-добрата и здравословна температурна амплитуда е около 8 градуса.

Ако стоите в помещение при 22 градуса с климатик и излезете вън на 35 или 38 градуса, излагате вашето тяло на огромен риск от инфаркт или други сърдечно-съдови заболявания.

Същото се отнася и при пътуване с кола или автобус със силен  климатик.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.