Вратата на ада – горящият кратер

0
329

В Туркменистан има кратер, наречен Вратата на ада, от който вече няколко десетилетия наред не спира да излиза огромно количество природен газ

Самият кратер се намира насред пустинята Каракум, недалеч от селище в района Дарваза. Диаметърът му е 60 – 100 метра, а дълбочината му – поне 50 метра.

През 1971 година геолози от СССР успяват да открият огромно подземно находище на природен газ, намиращо се в Туркменистан. По време на сондажите обаче земята изненадващо се срива, поглъщайки наличната техника, а отдулу се открива много голям по размери кратер. По-късно  газът, излизащ постоянно от дълбините на земята, е запален от геолозите, които се опасяват, че той може да достигне до близкото селище, надявайки се, че след няколко дни огънят ще угасне, но 44 години след това той все още гори със същата интензивност.

Горящият кратер е изключително впечатляваща и едновременно с това плашеща гледка, която привлича почитателите на силни усещания, желаещи да се докоснат дори и за миг до невъобразимите сили на природата.

газ
Природният газ гори вече десетилетия



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.