Тайнствена находка у нас разбуни духовете на учените (СНИМКИ)

1
472

Тази изключително любопитна находка, смятана от учените, че е на няколко хиляди години, предизвика истинска сензация

Тайнствена находка преди броени дни открита у нас, разбуни духовете на учените от цяла Европа. В източната част на страната ни европейски експерти са открили нещо изключително любопитно.

Това са загадъчни животински глави, издълбани в камък. Тайнствената възраст на скулптурите е неизвестна, но специалистите са на мнение, че те са на няколко хиляди години.

На този етап все още не може да се определи кой от народите, обитавал през вековете територията на България, е издялал тези каменни глави, разкриха от българското научно издание „Археология в България”.

Мистериозните релефи са били открити в близост до град Сливен. Първоначално, за откритие в планинския масив над града е било съобщено от местните жители.



skali
Мистериозни скали

По-късно, след няколко публикации в медиите у нас, енигматичните скулптури заинтригували и представители от Регионалния исторически музей в града.

Към момента учени от цяла Европа се опитват да датират находката и да открият кой е техния своеобразен автор.

Изображенията на животинските глави се намират на ръба на полукръгла ниша, образувана между скалите.

По-голяма част от скулптурите изобразяват глави на кози, биволи и друг едър рогат добитък.

skali
Уникални скали

Освен това, тук могат да бъдат открити релефи на диви животни и дори бозайници, обитаващи големи водни басейни.

И както често се случва у нас, подобна находка не е пощадена от вандали.

Много хора, попаднали случайно или не на тези мистериозни изображения, вместо да съобщят за тях, са се опитали да ги съборят или да унищожат част от тези ценни археологически паметници.

 

 

skali
Колко тайни още учените трябва да разкрият

Учените смятат, че авторите на тези релефи на животински глави вероятно са траките – племе, обитавало територията на източната част на юг от Стара планина, но проучването на тези уникални за България изображения продължава.

сподели бутон

loading...

1 КОМЕНТАР

  1. Несъмнено тези каменни творби са от праисторическата епоха, съдейки по ерозията на камъка, само че нито една официална институция не се заема да го огласи!.. защо ли!??
    Подобни много древни следи от Първите хора на земята могат да се видят из цяла България – и Чачин камък, и Лестница, и надписът от Ситово, и Божият мост край Лиляче, Врачанско, и много много други. У нас в Северозападна България могат да се видят най- древните каменни изображения, като например тези на Чачин камък, които се отличават с необяснима геометрична точност.
    Древните българи, първите човеци на земята са били хора с исполински ръст и сила, а камъкът е бил много по-лесен за обработка поради различната земна гравитация в онази епоха.
    Но за всички тези уникални исторически следи официалните институции на Културтрегерите мълчат. http://aliya.blog.bg/history/2015/10/13/koi-krie-drevnobylgarskata-ni-istoriia.1399121

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.