Проф. Байкова: Твърдението на СЗО, че колбасите причиняват рак, не е вярно (ВИДЕО)

0
259

Изследване на СЗО (Световната здравна организация) твърди, че консумацията на месо и колбаси причинява рак. Проф. Байкова аргументирано го отрече

В доклада на СЗО се казва, че консумацията на колбаси, шунки, наденици, червено месо причиняват рак на дебелото черво.

В доклада е заложено като допустимо количество 160 грама дневно.

В интервю за Нова ТВ проф. Байкова казва, че диетолозите отдавна препоръчват консумация на 160 грама месо, но  седмично. Това не крие риск за здравето като рак на дебелото черво, затлъстяване и други проблеми.

Ако човек постоянно се храни с пушени меса, препечени меса на грил или скара, съществува риск да се разболее от рак, защото преработените по този начин меса са по-опасни от сварените или печените в тава.



Но това се отнася за наистина голяма консумация, а българите не може да се каже, че ядат чак толкова големи количества месо и колбаси.

Освен това, когато хората ядат месо или колбаси, задължително трябва да имат и салата от пресни зеленчуци, защото те абсорбират карцерогенните вещества.

baykova
Проф. Байкова отрича умерената консумация на месо и колбаси да води до рак

Проф. Байкова цитира статистиката, че болни от рак на дебелото черво в не малък процент има и сред вегетарианците.

Това показва, че храната сама по себе си не е най-важният фактор, а това дали организмът редовно и качествено изхвърля събраните фекалии. Защото тяхното задържане е гаранция за появата на рак.

Освен проф. Байкова, отношение по въпроса взема и г-н Кирил Вътев – собственик на фирма за производство на колбаси.

Той дава следния пример. Дори и най-хубавия, домашен качествен и чист мед, който безспорно е полезен, ако бъде изяден 1 буркан, човекът ще получи гликолитичен шок .

Същото се отнася и за консумацията на месо, колбаси и техните производни. Умереното количество не е опасно за здравето. Но постоянното приемане вече е рисково.

От друга страна българите заемат едно от последните места по консумация на месо и колбаси в света, сподели Кирил Вътев.

Затова той е убеден, че въпросът всява излишна паника, която може да причини рак на стресова основа, отколкото реалната заплаха от консумацията на месо и колбаси.

В заключение можем да кажем, че на своята трапеза българинът от край време консумира боб, леща, ориз, картофи, зеле, чушки и домати. Всички те са изключително полезни.

Ако добавите повече зелени храни като спанак, марули, китайско зеле, пресни подправки, моркови, червено цвекло, ряпа, ще подобрите своето здраве.

И да  не забравяме – повече риба, защото тя осигурява омега 3 мастни киселини, фосфор, витамин D.

Рибата е полезна за костите, мускулите, нервите и мозъка.

Същото се отнася и за орехите.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.