На 17 юли: Честит Имен Ден!

0
887

На 17 юли почитаме паметта на смела млада християнка. Тя останала до последния си дъх предана на Христовата вяра. Честит Имен Ден!

На 17 юли: Честит Имен Ден!

Света Марина е родена в град Антиохия през 3 век. Нейният баща бил жрец на езичниците, затова възпитал своята дъщеря в традициите на идолопоклонничеството.

Когато навършила 12 години малката Марина срещнала на улицата един християнин, който проповядвал Божието слово.

Заслушала се в думите на странника и в мозъка й се запечатали думите, свързани с живота и делата на Иисус Христос.

Била малка, но сърцето й се изпълнило с неподозирани чувства. Затова малката Света Марина поискала също да получи Свето кръщение както останалите християни.marina-sv
Света Марина

Изминали 4 години. Света Марина все по-дълбоко навлизала в света на християнството. Но тайно изповядвала своята вяра, защото знаела, че ако някой езичник научи за това, тя ще бъде изложена на гибел.

Пръв бащата на Света Марина разбрал, че неговата дъщеря тайно е изневерила на семейните традиции и е станала християнка. Бащата проклел своята дъщеря и се отрекъл от нея. Започнал да я третира като робиня и да я тиранизира.

Един ден Света Марина се разхождала из околностите на града. Там я срещнал управителят езичник  Олимврий. Той обикалял провинциите, за да издирва християни и да ги съди.

Впечатлен от невижданата красота на Света Марина, той я заговорил. Искал да научи повече за нея и евентуално да я вземе за своя жена.

Света Марина разказала на управителя, че е дъщеря на жреца, при което  Олимврий изпитал истинско удоволствие да чуе такава новина. Но после му съобщила, че тя вече е християнка.

Доволното изражение на управителя посърнало. Заповядал да отведат Света Марина към затвора, но в същото време да не я бичуват, защото се надявал да я вкара в правия път.

marina-sv
Войникът  изпълнява смъртната присъда на Света Марина

Когато пристигнали, Олимврий започнал да я увещава да се откаже от Христос и да се поклони на идолите. Всички увещания и молби били напразни. Девойката била твърда и непоколебима.

Вбесен от нейната упоритост, Олимврий заповядал да започнат изтезанията.

Цял ден тялото на Света Марина било подложено на невиждан терор. От него кръвта започнала да шурти.

Прибрали я в тъмницата, очаквайки, че тя ще умре през нощта, но уви.

Някой по чудесен начин изцерил раните на Света Марина и на следващия ден тя била като нова.

Отново била подложена на жестоки мъчения, докато накрая осъдили Света Марина на мъченическа смърт – обезглавяване с меч.

Смелата християнка видяла чудния образ на Иисус Христос в своя предсмъртен час. И успокоена коленичила пред палача, за да преде Богу дух.

Частици от чудотворните мощи на Света Марина има и в България. Научете повече ТУК.

Имен ден на 17 юли празнуват  Марина, Маринка, Марин, Маринчо, Маринко, Маринела, Маринета. 

На 17 юли си спомняме за Негово светейшество патриарх Максим, Царство му небесно от  09 ноември 2012 г. Неговото рождено име е Марин.

От видеото можете да чуете неговата последна проповед в деня на Света Марина, изречена през 2012 г.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.