Обръщането на магнитните полюси ще е след поне хиляда години?

0
229

Отслабването на напрегнатостта на магнитното няма да доведе до смяна на двата полюса в близките две хилядолетия, защото в момента силата му е към два пъти по-голяма от средните стойности за близката история на Земята

Това е мението на учения Хапей Ван от Масачузетския технологичен институт в САЩ, според когото ще изминат поне още хилада години до достигането на точката на средните стойности на напрегнатостта на земното магнитно поле. Когато това стане все пак, то отново може да започне да нараства или пък да спадне Непредсказуемата природа на протичащите в земното ядро магнитохидродинамични процеси обаче не позволяват да се предскаже кавко по-точно би се случило след този момент.

Хапей Ван и неговите колегите стигат до тозилюбопитен  извод, изучавайки следите от няколко много древни инверсии на магнитната ос на Земята, „отпечатали“ се в породи, които намиращите се на Галапагоските острови вулкани изхвърлят за последните пет милиона години на повърхността.

Въпросният архипелаг е идеално място за подобни измервания заради близкото си разположение до екватора, където напрегнатостта на магнитното поле е наполовина от стойностите, които се отчитат на двата земни полюса.

Магнитните полюси няма да се сменят скоро
Магнитните полюси няма да се сменят скоро



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.