Важна новина за всички български шофьори

0
323

Нова инструкция вече ще определя начина, по които КАТ ще спира водачите на пътя и ще пише актове, когато се шофира с превишена скорост

През последните няколко дни стана ясно, че КАТ вече няма да има право да спира шофьори по българските пътища, за да ни пише актове или фишове за превишена скорост. Този текст е залегнал в основата на нова инструкция, постановяваща организацията и реда за извършване на различни дейности по контрол на движението по пътищата у нас. Тя е влязла в сила от 31 октомври 2014 г.

Това означава, че вече в патрулния автомобил с камерата на пътните полицаи ще има само един от служителите на МВР, който ще следи за правилната работа на устройството. До този момент винаги в патрулките имаше по двама пътни полицая, разкри новината в. „Телеграф“, на който се позова actualno.com.

kat
Важна новина за всички шофьори

Още от началото на тази година Върховният административен съд се обяви срещу глобяването при нарушение, установено от мобилно устройство – камера, с електронен фиш. След взетото решение, висшите магистрати приеха продължаване използването на 137 мобилни радара.

Така, при установено нарушение от страна на бързо каращите шофьори, те трябва да бъдат спрени с палка от служителите на КАТ и така, на място, да им бъде написан акт.



Със старта на новия месец – ноември, пътните полицаи вече нямат правото да спират шофьори по пътищата на страната, дори и след установено нарушение.

Причината за това е посочена в текста на чл. 92, ал. 1 от Инструкцията. В него се казва, че контролирането на скоростта се използват полицейски коли и мотоциклети, които са оборудвани с необходимите технически средства, за да не се налага на момента спирането на провинилите се шофьори и писането им на акт на място.

Напомняме на водачите, че за настъпващата зима трябва да сложите в багажника вериги, малка лопата и един добре работещ фенер.

Пригответе едно одяло, когато тръгвате на дълъг път, както и термос, в който да наливате гореща вода, чай или кафе, защото на път всичко се случва.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.