Има такъв манастир: Там лекарите са безсилни, но тежко болните се излекуват!

3
1941

Има такъв манастир, където чудото е ежедневие

В този манастир тежко болните намират лек, а диагнозите на лекарите не се сбъдват! В църковните свитъци на светата обител се пазят много свидетелства за чудеса. Манастирът се нарича Острог и е известен с белите си кули. Той се намира в Черна гора и е сред един от най-посещаваните на Балканите.

Светата обител е изграден в скалите на около 900 м височина. Той е разположен между Никшич и Подгорица в Черна гора, а дори замета наоколо е чудодейна. Там спасение са намерили не само християни, но и от хора от другите вяра. Но най-често са се излекували тежко болни, за които лекарите са били повече от категорични, че малко им остава да бъдат в света на живите. Винаги около манастира е пълно с народ, не само от страната, но най-много хора се стичат на 12 май, когато е празника на свети Василий. Тогава множеството нараства и над 20 000 души, защото тогава се случват много чудеса.

Манастира Острог в Черна гора лекува
Манастирът Острог в Черна гора лекува

В манастирските летописи са описани много случаи на изцеление, за което свидетелстват и очевидци, получили този дар свише, когато нещата са били безнадеждни. Легенда разказва, че веднъж довели луда жена. Митрополитът наредил на един от монасите, който после станал епископ Николай. Затворили я в една от килиите и цели три дни чели молитви. От килията се чували неистови крясъци. След това утихнали, жената оздравяла и със сълзи на очи питала къде се намира. Останала още ден-два и после си заминала с мъжа си.

След това донесли дарове на манастира за изцелението, четем в книгите на манастира. Друга история разказва как атеист довел болната си жена, за която лекарите казвали, че й остават броени дни. Тя била състарена, прегърбена и едвам пристъпяла. Посъветвали мъжа й да я заведе до манастира Острог, той не повярвал, но склонил. След като ги оставили до ковчежето с мощите на свети Василий, то се затресло и монасите извели мъжа от стаята. След като преспала една нощ до мощите жената оздравяла, а съпругът й повярвал в чудото.



Манастирските книги пазят още невероятни истории за чудодейни лечения. В една от тях четем как там била излекувана дъщерята на сараевски везир, която лекарите отписали. След това той дал много дарове на манастира. Деца паднали наскоро от 30 метрова скала край манастира, но оцелели без драскотина. Скала се сгромолясала до миряни, които идвали към светата обител. Те се отървали без наранявания, а и сградата почти не пострадала. Това са само малка частица от чудесата, които се случват в манастир Острог в Черна гора.

loading...

3 КОМЕНТАРИ

  1. Имах големия късмет преди няколко години да посетя два пъти Острошкия манастир. Там се пазят мощите на Св. Василий Острошки, най-тачения светец в Черна гора.Уникалното е , че манастира е вкопан в самите скали и се вижда от магистралата Подгорица- Никшич.Пътя до манастира е много труден, тесен и стръмен, но преодолим от майстори шофьори, там катастрофи няма.Има спирки по пътя нагоре, поклонниците ходят боси до манастира, но по пътя има спирки за отмора.В гората може да видите през май месец дива циклама. Изключително красиво и чудодейно място.Във филма може да видите Архиепископа на Черна гора – Антиохий в белите одежди.

    • Сърдечно благодарим, че споделихте с нас тази полезна информация, от която могат да се възползват и останалите ни читатели!
      Хубав ден!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.