Как се живее без пари

Фантазия за едни, реалност за други

Живеем в свят, в който е немислимо да нямаш пари. Никой не би оспорил това твърдение, стига да не е свръх експериментатор, готов да се подложи на подобно изпитание – да оцелява без никакви финансови средства.

Марк Бойл доказа, че може да се живее и без пари
Марк Бойл доказа, че може да се живее и без пари

Ще ви запознаем с Марк Бойл, който успя цели три години да се изхранва и да пребивава без една стотинка в джоба. Първоначално той е вдъхновен от филма за Махатма Ганди и решава да предприеме дълга екскурзия до Индия, но без да взима със себе си някакви пари. С ограничен брой вещи той се отправя на пътешествие, но впоследствие езикът се оказва проблем, той прекратява престоя си и се завръща във Великобритания.

Целта му обаче си остава и не се отказва, да разработи план за живот без пари.



Сдобива се със соларен панел, печка на дърва, осигурява си минимални условия в изоставена каравана, която има намерение да ползва за свой дом. И решава, че доброволният труд, натуралната размяна, дори и търсенето на изхвърлена храна от магазините, ще го подпомогнат в началото, а постепенно ще установи контакт с местните общности и ще осъществи по-широк бартер на услуги.

36-годишният Марк Бойл днес вече е горд участник във ферма за пермакултура, която се шири на 13 декара и се намира в Голуей. Той създава общността след като приключва с опита си и доказва, че човек може наистина да живее и без пари. По думите му парите са виновни за съсипването на връзката между хората и тяхното поведение. Реколтата, която отглеждат се раздава безплатно на всички онези, които посещават фермата „Щастливата свиня“. Там се провеждат редовни сбирки на хора с общи интереси, които са готови да отвърнат на идеята по адекватен начин – било като предоставят безплатни курсове, или по друг начин, свързан с техните умения.

Става дума за така наречените „икономически подаръци“. Вие трябва да сте готови да помогнете на хората, независимо дали те веднага ще ви дадат нещо в замяна, нужно е да сте водени от убеждението, че постъпката ви ще ги насърчи те да осигурят безкористен подарък на друг. Марк Бойл определя това като „плащане напред“.

Според него, ако ние произвеждахме сами не само храната си, но и обзавеждането си, например, ние по-рядко щяхме да хвърляме и повече да ценим. Същото се отнася и за водата, ако я пречиствахме със собствени усилия, то едва ли щяхме да я замърсяваме с лека ръка.

За всички, които искат да се запознаят подробно с алтернативите на парите и как да водят нормален живот и без пари, могат да прочетат книгата на Бойл „Безпаричният човек“, която се разпространява в 17 държави и е продадена в 75 хиляди екземпляра вече.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.